Jongste Veenmol

VEENMOL 2024-1, JUBILEUMNUMMER.

Met een beetje verbeelding zie je ze zo zitten, 40 jaar geleden. 33 personen in een zaal bij Hotel Homan. Allemaal dol op Hoogeveen en met een ‘grote honger’ naar wat er hier allemaal is gebeurd in het verleden. Er zijn op dat moment al enkele boeken verschenen over de geschiedenis van Hoogeveen en die vallen zo in de smaak, dat deze groep mensen de Historische Kring Hoogeveen opricht. Het eerste exemplaar verschijnt in mei 1984.

Henk van ’t Hul schrijft dit als voorwoord namens het bestuur in het allereerste exemplaar:

Bij het verschijnen van het eerste exemplaar van de periodiek van de ‘Historische Kring Hoogeveen’ voelen wij ons gedwongen om uiting te geven aan onze vreugde omdat dit jaar een goede basis is gelegd voor de beoefening van de Hoogeveense geschiedenis in al zijn facetten. Tot nu toe zijn er enkele boeken verschenen over de geschiedenis van Hoogeveen.

Natuurlijk zijn er in verschillende kranten en tijdschriften al veel artikelen verschenen over het verleden van onze gemeente. Het is echter altijd onze wens geweest om al deze activiteiten te bundelen om meer gestructureerd te werk te kunnen gaan en door het beleggen van bijeenkomsten en door werkgroepen meer belangstelling te wekken voor het verleden van Hoogeveen. Wij hopen dat dit mogelijk wordt door het starten van de werkzaamheden van de ‘Historische Kring Hoogeveen’. Hopelijk worden ook meer Hoogeveners lid van de kring, die zich ten doel stelt om het hedendaagse Hoogeveen en de buitendorpen beter te leren begrijpen door de bestudering van het verleden. Wij wensen de ‘Historische Kring Hoogeveen’ groei, bloei en blijvend enthousiasme toe.

Gehoopt wordt op minimaal 200 leden. 40 jaar later belandt de Veenmol bij bijna 2800 leden op de mat. Voor u ligt het jubileumnummer. Een tikkeltje groter, met meer plaats voor foto’s en met een iets groter lettertype. Maar met dezelfde mooie verhalen die altijd weer ingestuurd worden. Speciaal voor dit nummer hebben wij een paar mooie verhalen uitgekozen. Zo vertelt Johann Bisschop over cartes de visite uit Hoogeveen, vertelt Greet Koopmans over het pand Irene (waar de HKH naartoe verhuist eind dit jaar) en vinden Henk Jonker en Bert Kip een onbekende brief uit 1956 van hun familie in een kookboek.

Je leest er alles over in deze Veenmol. Nieuwsgierig geworden naar al deze en andere mooie verhalen? Wordt dan lid van de Historische Kring Hoogeveen voor € 23,00 per jaar via de link Inschrijven als lid - Historische Kring Hoogeveen

Hiervoor krijg je veel meer dan vier keer per jaar de Veenmol!

Cadeausuggestie: geef tijdens de feestdagen iemand een jaarabonnement van de Historische Kring Hoogeveen cadeau. Dat kan eveneens via de link in dit artikel.

Vaste rubrieken
- Historiael van de redactie
- Van de voorzitter
- Uitnodiging kringavond
- Nieuwe leden
- Nieuw in archief en bibliotheek
- Reacties op eerder geplaatste artikelen
- Zoekplaatjes

De Veenmol is voor 6 euro te koop bij de ledenadministrateur, boekhandel !Pet, de Bibliotheek en in de bibliotheek van de Historische Kring Hoogeveen.