Jongste Veenmol

VEENMOL 2023-1

Opnieuw een bijzondere Veenmol, deze 1e editie van 2023.

Na het verhaal over de brieven van verzetsheld Albert Rozeman in Veenmol 2022-4 mailde Edwin Meijer vanuit Amerika. Het horloge van Rozeman lag al jaren veilig opgeborgen in zijn kluis en hij zocht er een goede bestemming voor. Daar weten wij als Historische Kring Hoogeveen wel raad mee. Het horloge is veilig en wel overgekomen. Lees in deze Veenmol het verhaal van Meijer en hoe hij aan het bijzondere uurwerk is gekomen.

Dit jaar is het 40 jaar geleden dat twee F16’s crashten in Noordscheschut. Luchtvaartexpert Gerrit Boxem vertelt in deze Veenmol over de toestellen die op 26 april 1983 zijn neergestort. De gevolgen waren desastreus.

Rob Prins vertelt over het korte bestaan van Hanindo in Hoogeveen. ‘Directeur van de Aluminiumfabriek van Hanindo was de heer Merens. In 1930 was de fabriek 2 jaar in gebruik en werkten er 75 mensen. Een snelle groei, er werd gestart met 8 man personeel. Een snelle groei, maar de fabriek was een kort leven beschoren.

Een memorabel moment: deze maand (januari 2023) is het vijf jaar geleden dat de Disselaar met zijn rubriek ‘Waar komt die naam vandaan?’ in de Veenmol startte. Een lustrum, dus een mooi moment om de persoon achter dit pseudoniem bekend te maken. Wie is de Disselaar? Je leest het in deze Veenmol.

Verder in deze editie: Johan van Veen en Géke Zwartscholten-Benjamins beschrijven de metamorfoses van het pand aan Hoofdstraat 252, Albert Wolting vertelt over de Drijvende Winkel van Jan de Boer en Johann Bisschop ontleedt een ansichtkaart die een schat aan informatie bevat.

Nieuwsgierig geworden naar al deze verhalen?

Als u, voor € 23,00 per jaar, lid wordt van de Historische Kring Hoogeveen krijgt u vier keer per jaar zo`n mooie Veenmol . Lid worden kan via de link https://www.historischekringhoogeveen.nl/doel-van-de-vereniging/inschrijfformulier

Cadeausuggestie: geef tijdens de feestdagen iemand een jaarabonnement van de Historische Kring Hoogeveen cadeau. Dat kan eveneens via de link in dit artikel.

  Vaste rubrieken
- Historiael van de redactie
- Van de voorzitter
- Uitnodiging kringavond
- Nieuwe leden
- Nieuw in archief en bibliotheek
- Reacties op eerder geplaatste artikelen
- Zoekplaatjes

De Veenmol is voor 6 euro te koop bij de ledenadministrateur, boekhandel !Pet, de Bibliotheek en in de bibliotheek van de Historische Kring Hoogeveen.