Jongste Veenmol
VEENMOL 2023-3. OPNIEUW EEN PRACHTIGE VEENMOL.
Wie namen leest van gefusilleerde verzetshelden in de Tweede Wereldoorlog beseft vaak nog niet eens hoeveel impact deze gebeurtenissen hebben gemaakt op hun nabestaanden.
Dankzij een neef van Lammy ter Stege hebben we enig idee wat er omging in haar hoofd nadat haar verloofde Albert Rozeman werd opgepakt door de Duitsers en werd doodgeschoten in 1944. Lammy heeft een plakboek met krantenknipsels en geschreven herinneringen gemaakt. “Albert werd gearresteerd. De mensen van het verzet hadden iedereen gewaarschuwd. Men had mij vergeten en daardoor ontdekte ik zelf dat Albert weg was. Ik stond voor een afgrond. Zou God het geluk van mij afnemen? Wat heb ik vele nachten slapeloos en worstelend doorgebracht. Talloze malen heb ik God gesmeekt Albert te sparen. De onzekerheid en de spanning waren bijna niet te dragen.” Haar indrukwekkende verhaal valt te lezen in deze Veenmol.
Rob Prins vertelt in deze editie over de voormalige mijnenveger Hr.Ms. Hoogeveen. “Het is over en sluiten. De stekker is er definitief uit getrokken. De demontagewerkzaamheden zijn begonnen. Bruikbare zaken worden herverdeeld over enkele andere mijnenvegers van dezelfde klasse die in gebruik zijn bij het Zeekadetkorps. Daarna rest de schroothoop. Dat is het droevige lot van ex-Hr.Ms. Hoogeveen, die in 1956 werd gedoopt door mevrouw Tjalma, de vrouw van de oud-burgemeester van Hoogeveen.”
Het Hemmes-bruggetje, de Noordsche Brug, de Trambrug… Velen zullen de bruggen nog weten. Waar lagen ze precies op de Hoofdstraat en hoe kregen ze hun naam? Cor Koopmans gaat ze stuk voor stuk bij langs. Albert Moes duikt in zijn herinneringen en schreef op hoe hij zijn schooltijd heeft beleefd in Pesse van 1939 tot 1946. Alleen al de heen- en terugreis waren onvergetelijk. “De afstand van ons huis naar school was ongeveer 1 kilometer. Als je twee keer op en neer gaat is de afstand ongeveer 100 kilometer per jaar. Tijdens mijn lagere schooljaren dus 7000 kilometer. Ik heb nogal wat klompen versleten dus.”
In de rubriek Hoe het toen was… en nu is vertellen lezers over de vroegere Matrassenfabriek Geka aan de Industrieweg 1/3, de Disselaar bespreekt de oorsprong van de Kerkweg in Tiendeveen en in ’t Kringhuus is een nieuwe expositie te zien van Harm Kleiman. Nieuwsgierig geworden naar al deze en andere mooie verhalen? Wordt dan lid van de Historische Kring Hoogeveen voor € 23,00 per jaar via de link Inschrijven als lid - Historische Kring Hoogeveen. Hiervoor krijgt u veel meer dan 4 keer per jaar de Veenmol!
Lid worden kan makkelijk via deze link Lid worden - Historische Kring Hoogeveen
Cadeausuggestie: geef tijdens de feestdagen iemand een jaarabonnement van de Historische Kring Hoogeveen cadeau. Dat kan eveneens via de link in dit artikel.
Vaste rubrieken
- Historiael van de redactie
- Van de voorzitter
- Uitnodiging kringavond
- Nieuwe leden
- Nieuw in archief en bibliotheek
- Reacties op eerder geplaatste artikelen
- Zoekplaatjes
De Veenmol is voor 6 euro te koop bij de ledenadministrateur, boekhandel !Pet, de Bibliotheek en in de bibliotheek van de Historische Kring Hoogeveen.