Jongste Veenmol

VEENMOL 2022-3

Alweer een nieuwe Veenmol. Het 3e nummer van 2022.

Veenmol 2022-3 is inmiddels door al onze leden ontvangen.

Opnieuw een aantal prachtige artikelen in deze Veenmol over verschillende uiteenlopende onderwerpen.

In Hoogeveen was het in de dertiger jaren van de vorige eeuw voor Gereformeerde jongelui gevaarlijk om van catechisatie te spijbelen. Die catechisatie werd gegeven in de consistorie van de Hoofdstraatkerk aan de Hoofdstraat 95, gedurende één uur per week ’s middags of ’s avonds. Dat gebeurde door de predikanten Willem Faber en Johannes Meijer. Waarom spijbelen zo gevaarlijk was, zocht Greet Koopmans uit

Cor Koopmans vertelt over het Luitenantsbosje. Veel Hoogeveners kunnen zich vast wel het bestaan van het bosje herinneren. Dit was ongeveer op de plek waar nu de Nadirlaan en Melkweg zijn, in de bocht van de Coevorderstraatweg  die nu De Vos van Steenwijklaan heet. Bij het realiseren van plan Krakeel en de omlegging van de Hoogeveensche Vaart is dit bosje verdwenen.

Bert Coeling vertelde in het vorige nummer van de Veenmol over zijn vooroorlogse tijd en over de Tweede Wereldoorlog. In deze Veenmol het vervolg over zijn ervaringen in de USA.

Wie wat bewaart, die heeft wat, wordt vaak gezegd. Dat geldt zeker voor Henk van ’t Hul, erelid van de Historische Kring Hoogeveen. Hij overleed op 15 april 2021. Zijn zoon belde een tijd geleden op met de vraag of de vereniging nog wat spullen van zijn vader wilde hebben. In de doos die we hebben ontvangen zitten enkele pareltjes, die u terug vindt in deze Veenmol.

Wijlen Rik de Vroome en Johan van Veen vertellen over het ontstaan van hun vriendschap. De Disselaar legt uit waar de naam Juffrouw Nieuwboerweg vandaan komt en velen hebben nog herinneringen aan ‘De Soete Inval’. Ze vertellen hierover in de rubriek Hoe het toen was.. en nu is.

Nieuwsgierig geworden naar al deze verhalen?

De Veenmol is het kwartaalblad van de Historische Kring Hoogeveen en krijgt u als u lid bent van deze vereniging. Als u ook graag alle verhalen wilt lezen wordt dan lid voor € 18,00 per jaar. Dat kan heel eenvoudig via deze link

Vaste rubrieken
- Historiael van de redactie
- Van de voorzitter
- Uitnodiging kringavond
- Nieuwe leden
- Nieuw in archief en bibliotheek
- Reacties op eerder geplaatste artikelen
- Zoekplaatjes

De Veenmol is voor 6 euro te koop bij de ledenadministrateur, boekhandel !Pet, de Bibliotheek en in de bibliotheek van de Historische Kring Hoogeveen.