Jongste Veenmol

VEENMOL 2022-2

Inmiddels hebben alle leden de 2e Veenmol van het jaar ontvangen. Ook deze keer staat deze in het teken van oorlog.
Bert Coeling haalt in deze Veenmol herinneringen op aan zijn leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was tijdens zijn militaire dienst ingedeeld bij de artillerie. “Op 10 mei 1940 gebeurde toch waar we al bang voor waren. De oorlog brak uit. Wij moesten de IJsselbrug bij Arnhem verdedigen. De overmacht was te groot en we moesten ons terugtrekken. Zestien uur achtereen heb ik in het zadel gezeten en toen opeens, na een paar dagen, waren de oorlogshandelingen voorbij.”
Ook Jaap Scholing vertelt over zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Hij woont op 10 mei 1940 aan Kanaalweg 37 wanneer de oorlog uitbreekt. Vader Dirk, moeder Hennie, oudste zus Ans, zus Jannie, broertje Henk en hij schrikken op 10 mei 1940 wakker om 6.00 uur. “De bruggen aan de Kanaalweg vliegen dan met donderend lawaai de lucht in. Alle ruiten aan de voorkant van het huis zijn kapot en wij moeten vluchten. Het is de verjaardag van Jannie. Gelukkig kunnen wij, met nog 19 anderen, onderdak krijgen bij oom Thijs Pieters en tante Gees in de boerderij op de Wieke in Hollandscheveld.”
Lion Tokkie vertelt over Mozes (Max) Stodel, die in Kamp Kremboong zat tijdens de Tweede Wereldoorlog en deze overleefde. “Ik ontmoette Max Stodel na een lange zoektocht als overlevende van Werkverruimings Kamp Kremboong, dat in 1942 een semi-ghetto was voor Joodse mannen. Max woonde in Culvercity, een wijk van Los Angeles. Nooit heb ik hem in levende lijve ontmoet, maar we hebben veel telefoongesprekken gevoerd. Hij was een bijzondere man, die de kunst van overleven in mijn ogen had uitgevonden. Een man die, na 90 jaar en meer dan 50 jaar wonend in California, nog steeds vloeiend Nederlands sprak, doorspekt met Jiddische woorden. Zijn levensverhaal is bijzonder en tot zijn overlijden in 2018 doordrenkt met de ervaringen en gevolgen van de Tweede Wereldoorlog.”
Jan de Lange bezoekt Dries Mensen jr., die vertelt over de inspanningen, van zijn vader Dries Mensen sr., voor het monument voor oud-Indiëgangers aan de Zuiderweg in Hoogeveen. “De uiteindelijke vormgeving is in hoofdlijnen door mijn vader bedacht. Zijn schetsen zijn bewaard gebleven. De afdeling Bouwkunde van de toenmalige gemeente Hoogeveen heeft van de schets van mijn vader een definitief ontwerp gemaakt.”
Hendrik Duinkerken hield een dagboek bij van zijn verblijf in Nederlands-Indië en Ina ten Caat vertelt over de zoektocht van een kleinzoon van een oorlogsveteraan naar Liena uit Hoogeveen.

De Veenmol is het kwartaalblad van de Historische Kring Hoogeveen en krijgt u als u lid bent van deze vereniging. Als u ook graag alle verhalen wilt lezen wordt dan lid voor € 18,00 per jaar. Dat kan heel eenvoudig via deze link

Vaste rubrieken
- Historiael van de redactie
- Van de voorzitter
- Uitnodiging kringavond
- Nieuwe leden
- Nieuw in archief en bibliotheek
- Reacties op eerder geplaatste artikelen
- Zoekplaatjes

De Veenmol is voor 6 euro te koop bij de ledenadministrateur, boekhandel !Pet, de Bibliotheek en in de bibliotheek van de Historische Kring Hoogeveen.