Skip to main content

Erfgoedproject Grootscheeps

Nieuw erfgoedproject Grootscheeps gestart

HOOGEVEEN - Bibliotheek Hoogeveen is gisteren gestart met het nieuwe erfgoedproject Grootscheeps. In dit project staat de scheepvaartgeschiedenis van Hoogeveen centraal. Het project werd feestelijk geopend. Ferry Sieders, archivaris van het Drents Archief, gaf het startsein.

Het project startte met allerlei activiteiten met betrekking tot het thema Scheepvaart. De groepen 7 en 8 van basisschool De Driesprong uit Nieuwlande liepen als eerste een digitale route via de iPad. Via een app werd de leerlingen de weg gewezen door de scheepvaarthistorie van Hoogeveen. De app is ontwikkeld door het Drents Archief.
Bibliotheek Hoogeveen heeft een leskist samengesteld met aanschouwelijk materiaal, zoals een scheepsbel en een ankertje die de leerlingen vooraf in de klas hebben bekeken om zo goed voorbereid de route te kunnen lopen. Leerlingen maken op deze manier kennis met erfgoed uit eigen omgeving en hun taalontwikkeling wordt hierbij gestimuleerd. De leskist is tot stand gekomen dankzij een financiële bijdrag (1500 euro) van de Rabobank Zuidwest-Drenthe.
Acteur Frans Rosdorff was aanwezig in de rol van schipper Johan Botter. Verder werden de leerlingen door een medewerker van het Planetron op de foto gezet. Er werden zogenaamde croma key-foto's gemaakt, waarbij leerlingen even terug in de tijd gingen.

Historie tot leven

Naast een website en gebruik van sociale media wordt Grootscheeps door middel van tentoonstellingen, verhalen, theater, workshops, digitale routes, een festival en projecten naar de inwoners van Hoogeveen toe gebracht.

Grootscheeps is georganiseerd door Museum de 5000 Morgen, Historische Kring Hoogeveen, Drents Archief, Kunst & Cultuur Drenthe en Bibliotheek Hoogeveen. Het project zal de komende jaren worden aangeboden aan diverse doelgroepen in Hoogeveen en zal onderdeel gaan uitmaken van de leerlijn Erfgoededucatie. Het project loopt tot september 2014.

Bron: Hoogeveensche Courant 08-06-2012
Foto's Jan Pol