WINNAAR DHV-PUBLIEKSPRIJS BEKEND
Op zondag 20 maart 2022 werd de DHV-publieksprijs 2021 gewonnen door het boek Blik!, geschreven door Johann Bisschop.
Gefeliciteerd! Dank aan iedereen die gestemd heeft op dit boek.
NOMINATIE VOOR DHV-CULTUURPRIJS 2021
Voor de DHV (Drentse Historische Vereniging)-Cultuurprijs 2021 zijn 3 boeken genomineerd. Het boek 'BLIK! op bijna 100 jaar blikfabriek' geschreven door Johann Bisschop is er één van.
Naast de 'gewone' prijs is er ook een publieksprijs te winnen. Hiervoor kan iedereen zijn/haar stem uitbrengen via de website www.drentsehistorischevereniging.nl
Het zou erg mooi zijn als het boek van onze plaatsgenoot een prijs zou winnen. Aarzel dus niet en breng uw stem uit.
Klik op onderstaande afbeelding en je kunt direct je stem uitbrengen!!
KRINGHUUS WEER OPEN
Met ingang van dinsdag 1 maart 2022 is 't Kringhuus weer geopend voor alle belangstellenden. De openingstijden zijn op dinsdag van 13.30 - 16.30 uur en op vrijdag van 9.00 - 12.00 uur. Corona is echter nog steeds in grote mate onder ons en ook zeer besmettelijk. Daarom vragen wij u vriendelijk om de veiligheidsmaatregelen in acht te nemen, zoals voldoende afstand houden. De meeste bezoekers en vrijwilligers behoren tot een leeftijdsgroep die als risicogroep wordt beschouwd. Ondanks dat hopen wij u weer als vanouds van dienst te kunnen zijn.
U bent van harte welkom!!
Kringmiddag BLIK! op een kleine 100 jaar blikfabriek in Hoogeveen
Voor haar leden organiseert de Historische Kring Hoogeveen op donderdag 24 februari 2022 om 14.00 uur een kringmiddag (inloop vanaf 13.30 uur). Deze wordt gehouden in theater De Tamboer te Hoogeveen.
Het betreft een evenement dat binnen wordt gehouden en waar minder dan 500 personen aan zullen deelnemen. Daarom dient men als enige maatregel het coronatoegangsbewijs (3-G) te tonen (QR-code).
Ons lid Johann Bisschop geeft een lezing over het ontstaan van blikfabriek Drenthina. Het verhaal begint in de Coöperatieve Stoomzuivelfabriek aan de Alteveerstraat, maar laat ook de relatie met conservenfabriek Lucas Aardenburg zien. Ingezoomd wordt ook op de sociale kant van het bedrijf waar van alles voor haar werknemers werd georganiseerd. Denk aan de Blikblaozers, de knutselclub, de jeugdkampen, de droppings en auto-oriëntatieritten, de wandelclub en de feestavonden in Royal, de voorloper van de Tamboer. Ook wordt ingezoomd op de opleidingen die het bedrijf organiseerde voor haar werknemers.
Kortom, een puur Hoogeveens onderwerp op basis van zijn boek.
Consumptiebonnen
Als u iets wilt drinken tijdens deze middag dan kunnen de consumpties alleen per pin worden betaald of met consumptiebonnen die u nog in uw bezit heeft. Er worden geen bonnen verkocht.
'T KRINGHUUS NOG GESLOTEN
Hoewel de coronamaatregelen onlangs versoepeld zijn heeft het bestuur van de Historische Kring Hoogeveen toch besloten om voorlopig ’t Kringhuus nog niet open te stellen voor publiek en groepen vrijwilligers. Het aantal besmettingen stijgt snel en we kunnen geen risico's nemen m.b.t. ieders gezondheid. We wachten de ontwikkelingen van de komende weken af.
Het wil overigens niet zeggen dat bezoek aan ons Kringhuus helemaal is uitgesloten. Als u graag wil komen dan kan dat op afspraak. Hiervoor kunt u bellen of appen naar Berta Gort, tel. nr. 06-12148065.
Zodra we weer volledig open gaan dan laten we dat weten via onze Facebookpagina, de website en de Nieuwsflits.
We wensen iedereen een goede gezondheid en we hopen dat we elkaar weer snel kunnen ontmoeten.
FOTOCOLLECTIE VAN FOTO ANNO BAKKER
Freddy Uiterwijk Winkel heeft ruim 100.000 fotonegatieven uit de nalatenschap van de bekende Hoogeveense fotograaf Anno L. Bakker aan de Historische Kring Hoogeveen (HKH) geschonken.
Vandaag vond de officiële overdracht plaats.
Bestuurslid Henk Jonker heeft in de achterliggende jaren al enkele duizenden negatieven gescand en toen Freddy bekendmaakte dat hij stopte met de zaak, heeft hij ‘bemiddeld’ om deze enorme cultuurhistorische schat veilig te stellen bij de HKH.
Het bestuur van de HKH is buitengewoon verguld met deze aanwinst. In zo’n tweehonderd mappen over de periode van 1957 tot 1979 zijn de honderdduizend negatieven keurig gerangschikt en hervindbaar opgeslagen.
Anno L. Bakker en zijn vrouw hadden een gerenommeerde fotozaak in Hoogeveen. Eerst aan de Grote Kerkstraat en later aan de Hoofdstraat. Toen Freddy en zijn vrouw de zaak overnamen verhuisden ze naar de Schutstraat.
Zowel Anno als zijn vrouw maakte ook uit liefhebberij en hobby gedurende vele jaren foto’s van uitzonderlijke kwaliteit in en rondom Hoogeveen. In 2012 organiseerde de Historische Kring Hoogeveen samen met het toenmalig Museum de 5000 Morgen en dochter Berla Bech-Bakker een expositie over Anno L. Bakker.