Boekenmarkt op afspraak
Nu we door de pandemie geen gewone boekenmarkt kunnen organiseren, willen we u toch graag in de gelegenheid stellen om boeken en ansichtkaarten te kopen.
Wat is er zoal te koop:
• Oude ansichtkaarten
• Oude Veenmollen
• Boeken over Hoogeveen
• Boeken over Drenthe, enz.
Te veel om op te noemen. U moet gewoon komen kijken.
De verkoop gebeurt op een veilige manier: op afspraak en in bloktijden.
U kunt zich hiervoor aanmelden door een mail te sturen naar
De verkoop zal plaatsvinden vanaf 25 juni t/m 10 augustus 2021.
Een mooie kans om nog wat leesvoer aan te schaffen voor de vakantie.
KRINGAVOND HISTORISCHE KRING GAAT NIET DOOR!
De Historische Kring Hoogeveen had gehoopt dat de coronamaatregelen dermate versoepeld zouden zijn dat ze op 8 juni weer een Kringavond zou kunnen houden. Hoewel de theaters dan weer 50 gasten mogen ontvangen, hebben we toch moeten besluiten om deze Kringavond niet door te laten gaan.
De eerstvolgende Kringavond staat gepland op 15 september a.s.
We hopen dat de pandemie zich gunstig blijft ontwikkelen en dat we u op deze datum weer kunnen ontvangen in Theater De Tamboer.
Vrijwilligers gezocht!
Begin 2021 lanceerde het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis een crowdsourcingsplatform om de archiefaantekeningen van kunsthistoricus Abraham Bredius toegankelijk te maken. Abraham Bredius (1855-1946) verrichtte als een van de eersten in Nederlandse archieven diepgaand onderzoek naar kunstenaars die tussen de late zestiende en het begin van de achttiende eeuw werkzaam waren in steden zoals Amsterdam, Den Haag en Leiden. Dit resulteerde in tienduizenden excerpten: op kleine strookjes papier genoteerde samenvattingen van evenzovele archiefstukken.
Het doel van het crowdsourcingsplatform van het RKD is om met hulp van vrijwilligers de excerpten van Bredius digitaal toegankelijk te maken. Een uitdagende klus waarbij enige voorkennis van (kunst)geschiedenis en/of notariële akten een pré is. Van de deelnemers wordt gevraagd de gegevens in de Brediusaantekeningen – zoals plaatsnamen, data, persoonsnamen en beroepen – te registreren en het type notariële akte vast te stellen. Het RKD is op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om hun tanden in een inhoudelijk project te zetten, gewoon vanuit huis. Ga voor meer informatie en om een account aan te maken naar rkd.nl.
NAAMAANDUIDING 'DEN KLUNDERENBERG'.
In 2001 heeft de Historische Kring Hoogeveen (HKH) zich sterk gemaakt om het historische pand aan Alteveerstraat 54 te behouden, maar helaas heeft de gemeente Hoogeveen een sloopvergunning verleend voor het pand met de naam 'den Klunderenberg'. Hagge Trip, die zich erg betrokken voelde bij de HKH, heeft wel de naamaanduiding veilig weten te stellen, maar de HKH heeft deze helaas niet gekregen. Ook is het niet terecht gekomen bij de Verhalenwerf. Hagge Trip is overleden en we weten niet wie zijn nabestaanden zijn. Daarom stellen we via deze weg de vraag: Wie weet waar de naamaanduiding 'den Klunderenberg' terecht is gekomen of wie kan ons verder helpen bij onze zoektocht ernaar?
Geschiedenis van Pesse (set van twee delen).
Onlangs zijn 2 boeken over de geschiedenis van Pesse uitgebracht.
Deel 1: Landschap en archeologisch onderzoek. Deel 2: Marke, erven en bewoners.
Auteurs: Reinder Reinders, Tjalling Waterbolk, Stijn Arnoldussen, Erik Drenth, Wilfried Samson, Saskia Wennink, Geert Mulder
ISBN-13: 9789493194335
Uitgever: Barkhuis Publishing (
Winkelprijs €59,95
In het eerste deel van Geschiedenis van Pesse komen landschap en archeologisch onderzoek aan bod. In het tweede deel worden de marke, erven en bewoners behandeld.
Beide delen worden alleen samen verkocht. Bovengenoemde prijs is dan ook voor beide delen samen!
Landschap en archeologisch onderzoek
Pesse was een grote marke op de vlakke zandgronden van Midden-Drenthe. Vanaf de Middeleeuwen tot de scheiding van de marke in 1843 regelde de ‘buur' het gebruik en de ontginning van het veld en de gang van zaken bij het gebruik van de hooi- en weilanden langs de beken en het akkerland op de es.
Marke, erven en bewoners
Over Pesse zijn vanaf de 12e eeuw schriftelijke gegevens bekend die ons vertellen over de bewoners van de erven in de marke. Naast de ‘eigenerfden' hadden ook grootgrondbezitters erven in Pesse in eigendom: Tissinge was een leen van de bisschop van Utrecht, de erven Blekinge, Kusinge en Bultinge waren in bezit van het klooster Dikninge en het erf Rundering in Kraloo behoorde tot het einde van de 18e eeuw aan het kapittel van Sint-Pieter in Utrecht. Geleidelijk kwamen deze erven in bezit van Pessenaren.
In dit deel komen alle erven aan de orde die Pesse telde bij de scheiding van de marke in 1843, met gegevens over de ligging en bouw van de boerderijen. Foto's van de boerderijen, zowel van de oude als tegenwoordige situatie, geven een beeld van de veranderingen in de afgelopen honderd jaar.
Boekenmarkt op afspraak
Nu we door de coronapandemie geen gewone boekenmarkt kunnen organiseren, willen we u toch graag in de gelegenheid stellen om boeken en ansichtkaarten te kopen.
Wat is er zoal te koop:
• Oude ansichtkaarten;
• Oude Veenmollen;
• Boeken over Hoogeveen;
• Boeken over Drenthe, enz.
Te veel om op te noemen. U moet gewoon komen kijken.
De verkoop gebeurt op een veilige manier: op afspraak en in bloktijden.
U kunt zich hiervoor aanmelden door een e-mail te sturen, of appen/bellen naar Berta Gort, telefoon 06-12148065.
De verkoop zal plaatsvinden vanaf maandag 10 mei t/m 30 juni 2021.
KRANSLEGGINGEN IN DE GEMEENTE HOOGEVEEN
De Historische Kring Hoogeveen heeft op 4 mei kransen gelegd in Hoogeveen, Hollandscheveld en Nieuwlande. Evenals in 2020 heeft de dodenherdenking ook dit jaar zonder publiek plaatsgevonden vanwege de coronamaatregelen.
Via deze link komt u rechtstreeks op de film over de dodenherdenking in Hoogeveen van 4 mei j.l.
VERDRIETIG NIEUWS
Op vrijdag 23 april is Herman van Aalderen plotseling overleden op 71-jarige leeftijd.
Herman was gedurende vele jaren een zeer actieve vrijwilliger bij de Historische Kring Hoogeveen. Veel historische foto’s zijn door zijn handen gegaan. Hij heeft deze gescand en gedigitaliseerd. Ook verrichtte hij andere werkzaamheden, als dat zo uitkwam.
Herman was een vriendelijke persoonlijkheid met wie het prettig samenwerken was. Hij zal erg gemist worden door zijn naasten, maar óók door de Historische Kring.
Wij wensen zijn vrouw Joke en zijn (klein)kinderen heel veel sterkte met het verlies van Herman.
WIJZIGING DATUM KRINGAVOND
Veenmol 2021-2 is inmiddels bij veel leden van de Historische Kring in de bus gevallen. In deze Veenmol staat o.a. een (voorlopige) planning van de kringavonden/-middagen in 2021. Vanwege de nog steeds geldende coronamaatregelen is alles onder voorbehoud. Daarom hebben we nu al de datum van de eerstkomende Kringavond moeten loslaten. Het was de bedoeling om deze op 11 mei te laten plaatsvinden, maar dat kan niet doorgaan. De nieuwe datum is 8 juni, mits de maatregelen het toelaten. Als het dan wel kan doorgaan zal dat voor een beperkt aantal leden zijn en is aanmelding van tevoren noodzakelijk. Dit kan via het mailadres dat in het betreffende artikel in Veenmol 2021-2 staat.
INITIATIEFNEMER/OPRICHTER HISTORISCHE KRING OVERLEDEN.
Op woensdag 14 april is Henk van 't Hul, initiatiefnemer/oprichter en tevens erelid van de Historische Kring Hoogeveen, in zijn huidige woonplaats Zwolle op 91-jarige leeftijd overleden. Henk is van grote betekenis geweest voor de HKH. Toen hij in 1984 het initiatief nam voor de oprichting van een historische vereniging in Hoogeveen kon hij niet voorzien dat dit zo'n groot succes zou worden.
Alternatief voor boekenmarkt
Nu we door de pandemie geen gewone boekenmarkt kunnen organiseren, willen we u toch graag in de gelegenheid stellen om boeken en ansichtkaarten te kopen.
We hebben veel fotoboeken, boeken over de geschiedenis van Hoogeveen en Drenthe (o.a. de Nieuwe Drentse Volksalmanak van 1941 t/m 2018 en het 2-delige Woordenboek van de Drentse dialecten). Ook hebben we romans, boeken over het koningshuis en een aantal ingelijste foto’s van ons vorstenhuis.
De verkoop gebeurt op een coronaveilige manier: op afspraak en in bloktijden. U kunt zich hiervoor aanmelden door een mail te sturen naar
De oorlog voorbij, Drents Archief organiseert online lezingenreeks in april
April 2021
De bevrijding van Noord-Nederland in het voorjaar van 1945 verliep moeizaam. De nasleep van de oorlog duurde zelfs nog langer. Tienduizenden bewoners uit Noord-Nederland, die met de Duitse bezetter gecollaboreerd hadden, werden in de naoorlogse jaren berecht, terwijl overlevenden van de Holocaust probeerden de draad van hun leven weer op te pakken. Aan herdenken werd toen niet gedacht. In de vierdelige gratis online lezingenreeks gaan achtereenvolgens auteur en battlefield gids Joël Stoppels, onderzoeker José Martin, historicus dr. Mieke Meiboom en psycholoog/auteur Wendy Geuverink in op deze aspecten van de bevrijding en de nasleep van de oorlog. De lezingen worden gehouden op vrijdag 9, 16, 23 en 30 april om 14.30 uur en zijn te volgen via een PC, laptop of tablet. Aanmelden van tevoren is niet nodig. Kijk voor het programma en de deelnamelinks op drentsarchief.nl/WO2.
Lezing 1 - Vrijdag 9 april 14.30 uur - De bevrijding van Noord-Nederland – Joël Stoppels
Na de Duitse capitulatie op 5 mei 1945 duurde het nog ruim een maand voordat de laatste Duitse soldaten Noord-Nederland verlaten hadden. Pas op 11 juni 1945 werd ook Schiermonnikoog bevrijd. Historicus en auteur Joël Stoppels vertelt over de moeizame bevrijding van Noord-Nederland en treedt in de voetsporen van de geallieerde militairen tijdens de bevrijding. Bij Delfzijl vond de laatste veldslag op Nederlands grondgebied plaats tijdens de gevechten om ‘Delfzijl Pocket’. Vaak draaide het bij de bevrijding om overleven of niet, om vreugde en verdriet. Joël Stoppels is battlefield gids en geaccrediteerd voor Badge No. 70 van The International Guild of Battlefield Guides. Daarnaast schreef hij een boek over de bevrijding van Noord-Nederland.
Lezing 2 – Vrijdag 16 april 14.30 uur - Herinneren en herdenken – José Martin
Gewoon de draad weer oppakken en doorgaan, dat was voor het merendeel van de overlevenden van de Holocaust het credo van het dagelijks leven in de eerste decennia na de oorlog. Maar steeds weer werden zij herinnerd aan het verlies van familie en vrienden; door starre regelgeving, ambtelijke tegenwerking en omvangrijke papierbergen voor de formele afwikkeling van het verdwijnen van hun geliefden. Aan herdenken werd helemaal niet gedacht, laat staan aan het oprichten van monumenten. In de afgelopen decennia is herdenken steeds belangrijker geworden: hoe is deze omslag van herinneren naar herdenken verlopen? En hoe belangrijk is nog de herinnering? José Martin is als medewerker van de afdeling collectie en onderzoeker verbonden aan het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
Lezing 3 – Vrijdag 23 april 14.30 uur - Fout in de oorlog? – dr. Mieke Meiboom
Vanaf 1945 werd iedereen, die met de Duitse bezetter gecollaboreerd had, berecht. Deze bijzondere vorm van strafrecht werd Bijzondere Rechtspleging genoemd. In de drie Noordelijke provincies zijn ruim 38.000 mensen geïnterneerd en berecht. Deze lezing gaat over de vraag hoe de bijzondere rechtspleging werkte en of al deze mensen ook fout waren. Dr. Mieke Meiboom promoveerde in 2016 op haar onderzoek naar de bijzondere rechtspleging na de oorlog.
Lezing 4 – Vrijdag 30 april - Hoe lang mag ik blijven? Het verhaal van Truus Stern – Wendy Geuverink
Auteur Wendy Geuverink vertelt, op basis van interviews met Truus Stern-van Zuiden, over de gezellige orthodox-joodse jeugd van Truus in Hoogeveen, over haar vlucht van onderduikadres naar onderduikadres tijdens de oorlog en de kwetsbaarheid van een jong pubermeisje. En tenslotte over de bevrijding, het verlies van een groot deel van haar familie, de onwelkome ontvangst in Hoogeveen en haar drang en de worsteling om haar leven na de oorlog weer op te bouwen en vorm te geven. Wendy Geuverink is psycholoog, theoloog en auteur van het boek ‘Hoelang mag ik blijven? Hoe een Joods meisje dertien onderduikadressen overleefde’. Dit gaat over de aangrijpende oorlogsgeschiedenis van Truus Stern-van Zuiden.
Praktische informatie over de online lezingen
De lezingen zijn online te volgen via MS Teams. Kijk op drentsarchief.nl/WO2 voor een handleiding en de deelnamelinks. Inloggen kan vanaf een kwartier voor de aanvang van de lezing.