Skip to main content

Wethouder Tabak bezoekt Historische Kring Hoogeveen.

Hoogeveen, 30 maart 2021

Al in de eerste week van het aantreden van wethouder Janita Tabak is haar door de Historische Kring Hoogeveen een rondleiding door Hoogeveen beloofd. Coronaregelgeving en hevige sneeuwval gooiden tot nu toe roet in het eten, maar eindelijk was het dinsdagmiddag 30 maart zover. Bestuurslid Henk Jonker liet haar de tien pareltjes van Hoogeveen zien. De eerste parel was het pand van wijnhandel & slijterij Dikkers, dat al bestaat sinds 1912.

Vervolgens ging de anderhalf uur durende wandeling via de Hoofdstraat naar ’t Kringhuus aan de Schutstraat. Daar kreeg ze door middel van een PowerPointpresentatie inzage in datgene wat de Historische Kring zoal doet en wat dit voor de Hoogeveense samenleving betekent.
Ook kreeg ze in ’t Kringhuus van twee bestuursleden een rondleiding door het gebouw en werd ze bijgepraat over de lopende projecten van de Kring.
Uiteraard allemaal op veilige afstand met inachtneming van de coronaregelgeving.
Marijke Zwart, ambtenaar bij de Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen, was ook aangeschoven en zij vertelde over de Kerkenvisie van de gemeente.

De wethouder had voor haar bezoek nog geen idee van alle activiteiten van de Historische Kring. Ze was hiervan erg onder de indruk, evenals van het grote aantal leden.


Onderhoud van monumenten 

Hoogeveen, 29 maart 2021

Vrijwilligers Cor Bisschop en Joke Bisschop van de Historische Kring Hoogeveen maken 4x per jaar een rondgang langs de diverse monumenten, om te zien of er wellicht onderhoud noodzakelijk is. Dit keer was het nodig dat er een bankje werd vernieuwd, daarna werd een naamplaatje van de Historische Kring Hoogeveen bevestigd op het bankje.

(Klik op onderstaande foto/artikel.)


Historische plaatjes van Hoogeveen.

Vrijdag 26 maart 2021: laatste dag om uw ontbrekende plaatjes op te halen bij ’t Kringhuus van de Historische Kring Hoogeveen.

Bijna iedereen, die heeft aangegeven welke nummers ze nog misten van de plaatjesactie van AH/Offerein, heeft de betreffende plaatjes kunnen ophalen uit ’t Kringhuus, Schutstraat 167. De laatste groep mensen kan dat doen op vrijdag 26 maart, tussen 10.00 – 12.00 uur. Ook kan iedereen, die verhinderd was op de dag waarvoor ze een uitnodiging hebben ontvangen, op die dag alsnog komen.

We hebben echter een paar enveloppen ontvangen waarop geen naam of overige contactgegevens vermeld staan. Deze personen kunnen we daardoor niet bereiken. Er worden respectievelijk 8 en 44 plaatjes gevraagd. Als u zich hierin herkend kunt u ook op vrijdag 26 maart uw gevulde enveloppe komen halen.De alternatieve ruilbeurs, die de Historische Kring Hoogeveen heeft georganiseerd, is een groot succes geworden. Een aantal vrijwilligers heeft in 8 weken tijd ongeveer 20.000 plaatjes gesorteerd en ze hebben ongeveer 300 mensen blij gemaakt met de plaatjes die zij nog misten. Dat waren er totaal ongeveer 16.000, waarvan sommige enveloppen gevuld moesten worden met slechts enkele plaatjes, maar ook verscheidene met 150 plaatjes of meer.

Dat het dankbaar werk was voor de vrijwilligers van de Historische Kring blijkt wel uit de vele positieve mailberichten, de attenties en de enkele vrije giften voor de verenigingskas. Ook hebben zich een aantal nieuwe leden gemeld, waar de Historische Kring uiteraard ook erg blij mee is.


Overhandiging van een enveloppe met plaatjes


Alternatief voor ruilbeurs plakplaatjes met historische afbeeldingen.

Het alternatief van de Historische Kring Hoogeveen m.b.t. de historische afbeeldingen, die men heeft kunnen sparen tijdens de actie van Albert Heijn Offerein, is een groot succes geworden.

De Historische Kring had als alternatief bedacht dat verzamelaars een enveloppe in de brievenbus van de Historische Kring mochten doen. In de enveloppe kon men de dubbele plaatjes doen en aangeven welke plaatjes men nog nodig had. Daarna zouden vrijwilligers van de Historische Kring gaan proberen om de ontbrekende plaatjes terug te doen in de betreffende enveloppe.
De uiterste inleverdatum was 21 februari. Deze datum is inmiddels verstreken, waardoor er geen nieuwe verzoeken om plaatjes kunnen worden ingediend.

Ruim 300 mensen hebben een enveloppe in de brievenbus gedaan en er is om ongeveer 16.000 plaatjes gevraagd.
De eerste twee groepen hebben inmiddels een mailtje ontvangen met een tijdstip waarop ze hun gevulde enveloppe weer konden ophalen. Deze week worden ook mensen gebeld, waarvan geen mailadres bekend is, om het tijdstip door te geven wanneer zij kunnen komen.
Het is heel veel werk om alle plaatjes bij elkaar te zoeken en daardoor kan het nog wel enkele weken duren voordat iedereen benaderd is door de Historische Kring. Dit gebeurt via de mail of telefonisch.

De Historische Kring ontvangt veel positieve reacties op bovengenoemde actie. Soms gaan ze vergezeld van een doosje chocola, een stukje koek of iets dergelijks. Het doet de vrijwilligers erg goed, dat hun werk zo wordt gewaardeerd.


Bovenstaande tafels met duizenden historische fotoplaatjes


RTV-Drenthe

RTV-Drenthe heeft in haar uitzending van 13 februari ook aandacht besteed aan de ruilbeurs (Drenthe Nu). Als je op de foto klikt zie je het hele bericht, inclusief het filmpje van RTV-Drenthe.

Alternatief voor ruilbeurs plakplaatjes met historische afbeeldingen.

De Historische Kring Hoogeveen had het idee om een grootschalige ruilbeurs te organiseren, bijvoorbeeld in Theater De Tamboer, voor de historische afbeeldingen die u heeft kunnen sparen tijdens de actie van Albert Heijn Offerein.  Door corona was en is dit helaas niet mogelijk. Ook lijkt het erop dat de situatie niet op korte termijn zal veranderen.

Wat nu te doen om toch de verzamelaars de kans te geven hun album vol te krijgen?

De Historische Kring heeft een alternatief bedacht: verzamelaars mogen een enveloppe in de brievenbus van de HKH doen (Schutstraat 167, Hoogeveen).  In de enveloppe kunt u de plaatjes doen die u dubbel heeft. We willen graag dat u aan de voorkant de volgende gegevens vermeldt: naam, telefoonnummer en emailadres. Aan de achterkant van de enveloppe kunt u de nummers vermelden van de ontbrekende plaatjes. De mensen die hun plaatjes reeds ingeleverd hebben kunnen uiteraard ook een enveloppe, met hun gegevens en ontbrekende nummers, in de brievenbus doen. De uiterste inleverdatum is 21 februari a.s.

Vrijwilligers van de Historische Kring gaan daarna proberen om alle ontbrekende plaatjes bij elkaar te zoeken en deze in uw enveloppe te doen. Deze kunt u vervolgens, op een corona-veilige manier, komen ophalen bij ’t Kringhuus. U krijgt hiervoor via de mail een uitnodiging, zodat er niet teveel mensen tegelijk komen.

Velen hebben hun overtollige plaatjes al in de brievenbus van de HKH gedaan, maar hoe meer plaatjes we nog krijgen, des te groter de kans dat we velen kunnen helpen om het album vol te krijgen. Dit kunnen we echter niet garanderen.

Misschien zijn er mensen die nu nog graag een album willen hebben, maar deze zijn helaas niet meer te verkrijgen.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u deze per mail stellen via het emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


HISTORISCHE DOEKEN IN DE HOOFDSTRAAT.

De Historische Kring Hoogeveen heeft het initiatief genomen om bouwhekken in de Hoofdstraat te voorzien van doeken, bedrukt met foto's van oud Hoogeveen. Dit gebeurt in samenwerking met de ondernemers c.q. eigenaren van de panden of bouwbedrijven, waar de doeken worden geplaatst.

Afgelopen maandag zijn de eerste doeken opgehangen in Hoofdstraat Noord, bij de afgebrande panden op de huisnummers 47/49. Firma Bork heeft de doeken gesponsord. Ook zijn bij het pand waar voorheen Kijkshop gevestigd was doeken geplaatst.

Bouwhekken staan vaak gedurende langere tijd rondom bouwplaatsen en dit heeft een ontsierend effect op de omgeving en in dit geval op het aanzien van de Hoofdstraat. Bij de Historische Kring is het idee ontstaan om hier iets aan te doen. Ondernemers reageerden direct enthousiast en werkten graag mee.


Het plaatsen van doeken hoeft uiteraard niet beperkt te blijven tot de Hoofdstraat. Ook elders kunnen ontsierende hekken bekleed worden. De Historische Kring zal de bouwactiviteiten goed in de gaten blijven houden, maar het zou ook mooi zijn als ondernemers en/of bouwbedrijven de Historische Kring op de hoogte brengen van nieuwe initiatieven. Dit kan via emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

PAKKETJE-TO-GO.

Het jaar 2020 ligt bijna achter ons. Een bijzonder jaar vanwege de coronapandemie. Een jaar waarin veel niet kon en kan. Dit geldt ook voor de activiteiten van de Historische Kring Hoogeveen. Gelukkig gingen veel dingen wel door. Dit betekent dat veel vrijwilligers zich toch volop hebben ingezet voor de HKH.

Om onze dankbaarheid en waardering te laten blijken, organiseren we normaliter 1 keer per 2 jaar een vrijwilligersmiddag.
Omdat dat nu niet kon, hebben we hen een kleine attentie gegeven. Deze hebben we afgelopen week, geheel coronaproof, aan hen uitgereikt.
In plaats van koffie-to-go, hadden wij een pakketje-to-go.

 

Inmiddels hebben we hierover veel positieve reacties ontvangen.
Het bestuur van de Historische Kring wenst u fijne feestdagen en we hopen dat we elkaar in het jaar 2021 weer kunnen ontmoeten.


't KRINGHUUS LANGER GESLOTEN VOOR PUBLIEK.

De overheid heeft opnieuw verscherpte Coronamaatregelen aangekondigd vanwege de grote stijging van het aantal Coronapatiënten. Dit heeft tot gevolg dat het bestuur van de Historische Kring Hoogeveen de beslissing moest nemen om de sluiting van 't Kringhuus te verlengen. Dit geldt voorlopig voor onbepaalde tijd. Zodra er een versoepeling komt van de maatregelen kijken we of we 't Kringhuus weer kunnen open stellen voor het publiek. Dit moet dan uiteraard op een veilige manier plaatsvinden.
We vinden het erg jammer dat dit moet, maar we kunnen geen enkel risico nemen m.b.t. de gezondheid van onze gasten en vrijwilligers.


Alle goeds toegewenst!! 


RUILBEURS HISTORISCHE KRING.

Zoals u heeft kunnen lezen in de Hoogeveensche Courant en op onze Facebookpagina, is het de bedoeling dat er, zodra corona dat toelaat, een ruilbeurs komt voor de historische afbeeldingen, die u heeft kunnen sparen tijdens de actie van Albert Heijn Offerein.

Uw, nog niet volle, album en de plaatjes die u over heeft niet weggooien dus. De dubbele plaatjes kunt u eventueel in de brievenbus van 't Kringhuus gooien. Wij verzamelen ze in een doos. Op die manier krijgen we een mooi voorraadje waardoor de kans, om uw album alsnog compleet te krijgen, groter wordt.

Alvast bedankt voor uw medewerking!!