Excursie 2019 --- Dagje Friesland
Op woensdag 8 mei 2019 was de jaarlijkse excursie van de Historische Kring Hoogeveen.
Om 8.15 uur stonden de bussen klaar bij Hotel Hoogeveen en om 8.30 uur vertrokken we via een mooie route naar Sneek. Hier gingen we aan boord van de rondvaartboot ‘Waterpoort’ en vertrokken we voor een drie uur durende tocht over de Friese wateren. Aan boord werden we hartelijk ontvangen met twee kopjes koffie/thee en een heerlijk stuk gebak. Rond de middag werd er een Fries boerenlunchbuffet voor ons klaargezet.
Om 13.00 uur waren we terug van de vaartocht en vertrokken we met de bus naar Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland. Een aantal enthousiaste en deskundige gidsen van het Historisch Centrum Leeuwarden stond ons op te wachten en nadat we een film hadden gezien over het ontstaan van Leeuwarden begon een historische stadswandeling in zes groepen. De wandeling ging langs vele monumenten, oude grachten, schilderachtige hofjes en vergeten steegjes.
De wandeling duurde ongeveer anderhalf uur, waarna we nog tot 16.50 uur de tijd kregen om in de gezellige binnenstad te vertoeven. De meesten zochten een gelegenheid op om binnen iets te drinken, want juist op dat moment begon het een beetje te regenen. Om 17.00 uur vertrokken we met onze bussen naar Hotel Hoogeveen waar velen van ons genoten van een heerlijk koud en warm buffet. Daarna keerde iedereen met een goed en voldaan gevoel huiswaarts.
Dodenherdenking ‘Nieuwe stijl’ in Hoogeveen
Zoals elk jaar op 4 mei vond ook dit jaar de dodenherdenking en stille tocht plaats in diverse plaatsen in Nederland. In Hoogeveen begon de ceremonie voor het raadhuis. Na toespraken, muziek en de bloemlegging volgde de stille tocht langs monumenten bij de voormalige synagoge, de Joodse begraafplaats en bij de Nieuwe begraafplaats. Hier vond ook de twee minuten stilte plaats waarna de tocht werd voortgezet langs de graven van de oorlogsslachtoffers.
Dit jaar stonden voor het eerst personen bij de graven met een foto van het oorlogsslachtoffer dat daar begraven ligt. Deze personen gaven veelal aan dat ze het een eer vinden om bij dat graf te mogen staan. Het was een indrukwekkend gezicht. Hierdoor kreeg je ook een goede indruk hoe jong de slachtoffers destijds waren. Voor de graven stonden bordjes met daarop vermeld de wijze waarop de slachtoffers vielen.
Het is belangrijk dat jongeren bij de herdenking op 4 mei worden betrokken. Nog meer dan andere jaren was dat nu het geval. Zo heeft Scouting Hoogeveen een belangrijke bijdrage geleverd bij het vernieuwen van het boekje en bij de kransleggingen en hebben scholieren gedichten geschreven, waarvan er enkele zijn voorgelezen bij de monumenten.
Het was dit jaar nog veel drukker dan voorgaande jaren bij de ceremonie en als deelnemers aan de stille omgang. Ook in Hollandscheveld en Nieuwlande heeft de Historische Kring kransen gelegd tijdens de herdenkingsceremonie.
Kranslegging Raadhuis Hoogeveen (foto: GD fotografie)
Stille tocht (foto: GD fotografie)
Kransen bij de Nieuwe begraafplaats Hoogeveen
(foto Cor Koopmans)
Personen met foto van oorlogsslachtoffers bij hun familiegraf
(foto Cor Koopmans)
Kranslegging in Nieuwlande (foto Betsie Smit)
BOEKENMARKT WAS SUCCESVOL.
Zaterdag 6 april was de boekenmarkt in 't Kringhuus. Over belangstelling was niet te klagen. De eerste bezoeker stond al voor de opening te wachten. Behalve boeken beschikten we ook over veel ansichtkaarten. Ook deze kregen voor een groot deel een nieuwe eigenaar. Als u niet in de gelegenheid was om zaterdag te komen dan kunt u ook voor boeken en ansichtkaarten terecht in 't Kringhuus op dinsdagmiddag en vrijdagmorgen. We hebben onlangs een aantal boeken met de titel 'Land loopt niet weg' gekregen van mw. De Hes. Wijlen haar man, Max de Hes, is de auteur. Het boek gaat over drie eeuwen Joods leven in Hoogeveen. Voor slechts € 5,00 is het boek te koop bij de Historische Kring.