Skip to main content

 

Plaquette Roelof Lubberts voor Historische Kring Hoogeveen.

Op 11 september was een delegatie van Stichting Oud Meppel op bezoek bij de Historische Kring Hoogeveen in ’t Kringhuus. 

Bij die gelegenheid werd de, behoorlijk beschadigde, plaquette die op het graf van Roelof Lubberts bevestigd is geweest overhandigd. Roelof Lubberts is geboren in Ruinerwold, maar verhuisde later naar Hoogeveen. Vanuit Hoogeveen was hij, als DABO-chauffeur, onderweg om op 11 mei 1940 Nederlandse militairen per bus naar Kornwerderzand te brengen. Bij vijandelijkheden bij de zogenaamde Wons-stelling is hij door een kogel geraakt en overleden. Daarmee was hij waarschijnlijk het eerste Hoogeveense oorlogsslachtoffer.

Hij is in Hoogeveen begraven en omdat zijn vrouw/weduwe Meppelse was, is hij in Meppel herbegraven nadat ook zijn weduwe (maar dan in 1997) overleed. Bij die herbegrafenis is een steen geplaatst, zoals die via het Graven-archief van de Stichting Oud Meppel te zien is. Vóór die tijd was ook nog een plaquette aanwezig met de tekst "Ter nagedachtenis aan onze voor het vaderland gevallen collega R. Lubberts: Het "DABO" personeel". Deze plaquette is nu in bezit van de Historische Kring Hoogeveen, omdat deze het belangrijk vindt dat de herinnering aan Roelof Lubberts bewaard blijft. 

 

BUSTOCHT OPEN MONUMENTENDAG 9 SEPTEMBER 2017

Evenals voorgaande jaren heeft de Historische Kring op de open monumentendag een bustocht georganiseerd. Op zaterdag 9 september vertrokken we om 9.00 uur in de stromende regen.  Via de wijk Trasselt ging het richting Echten, Koekange, Berghuizen, Oosteinde, Havelte, Haakswold, Ruinerwold, Ruinen, Gijsselte, Fluitenberg en weer terug naar Hoogeveen. 

Het thema was; boeren, burgers en buitenlui. Al deze facetten kwamen ruimschoots aan bod tijdens de vele bezienswaardigheden onderweg, waarover uitgebreid uitleg werd gegeven. Ook werd een sage verteld over het Sultansmeer in het gehucht Berghuizen.

Twee keer werd de bus verlaten (gelukkig regende het toen niet meer zo hard): om koffie te drinken in Havelte en om de Hervormde kerk van Ruinerwold, in het gehucht Blijdenstein te bezichtigen. In en buiten de kerk werden we uitgebreid geïnformeerd over de geschiedenis van de kerk. In de tuin staat een prachtige Apostelboom, die oorspronkelijk bestaat uit 12 kleine rode beuken, die ± 200 jaar geleden in één plantgat gepoot zijn en in elkaar gegroeid zijn.  Ook de moeite waard om te bekijken. 

Al met al was het weer een zeer geslaagde busrit.