Skip to main content

Boekpresentatie op 31 maart 2017

Vrijdagmiddag 31 maart heeft de presentatie van het boek ‘Hoe de middenstand verdween uit Hoogeveen’, geschreven door Henk van Triest, plaatsgevonden in De Spaarbankhoeve.

Het eerste exemplaar van het boek is aangeboden aan burgemeester Loohuis. Alle leden van de Historische Kring Hoogeveen krijgen dit boek tegelijk met de Veenmol. Dit zal omstreeks 14 april zijn.


v.l.n.r. Johann Bisschop (voorzitter HKH) Burgemeester Loohuis en dhr. Henk van Triest (auteur van het boek)

 

1e Kringmiddag over scheepsnostalgie.

Op woensdagmiddag 22 maart heeft de Historische Kring Hoogeveen voor het eerst een kringmiddag georganiseerd. Dit omdat het bestuur signalen had gekregen dat veel ouderen ‘s avonds de deur liever niet meer uitgaan en deze leden nu de gelegenheid hadden om een presentatie van de HKH bij te wonen. Het onderwerp van de presentatie was 'Scheepsnostalgie' en werd gegeven door Cor Koopmans.

Bij het ontstaan van Hoogeveen begon ook de waterhistorie van Hoogeveen. Om turf te winnen en af te voeren groeven onze voorouders niet alleen kanalen, maar ook talloze wijken. Veel inwoners van Hoogeveen en omliggende dorpen verdienden vroeger hun boterham in de turfwinning en alles wat daarbij hoorde. Hoogeveen was vroeger één van de grootste binnenhavens van Nederland. Ook waren er veel scheepswerven. Tot begin van de 20e eeuw bleef Hoogeveen een belangrijk centrum van de binnenvaart. 

Aan de hand van afbeeldingen en filmpjes kregen ongeveer 125 bezoekers van de kringmiddag een idee hoe een en ander vroeger was rondom de turfwinning en de scheepvaart. Het was een geslaagde middag hoewel het geluid in het begin wat te wensen overliet. 

 

Gift Rabobank Zuidwest-Drenthe

De voorzitter van de Historische Kring Hoogeveen (HKH), Johann Bisschop ontvangt uit handen van directeur Hans van der Werff van Rabobank Zuidwest-Drenthe een bijdrage van € 1000,-.  Mede dankzij deze bijdrage is het voor de HKH weer mogelijk om al haar 3000 leden een gratis exemplaar van het boek ‘Hoe de middenstand verdween uit Hoogeveen’ te geven. De voorzitter dankte de Rabobank voor haar cultureel-maatschappelijke betrokkenheid.  “Veel van onze projecten kunnen doorgaan dankzij de regionale betrokkenheid van de bank. Schrijver van het boek is Henk van Triest.

Namens het bestuur van de HKH heeft Klaas Ballast de algehele productie van het boek begeleid. Het boek met de ondertitel ‘De voortgang in de tijd… ‘ volgt de ontwikkeling van een 20-tal Hoogeveense middenstanders gedurende hun bestaan in Hoogeveen. De officiële boekpresentatie vindt plaats op 31 maart in De Spaarbankhoeve, waar burgemeester Karel Loohuis het eerste exemplaar overhandigd krijgt! De leden van Historische Kring kunnen het ruim 240 pagina’s tellende boek tegemoet zien tegelijk met de bezorging van “de Veenmol 2017- 2” op 14 april aanstaande.

 

Nieuwe Website

 Op woensdag 15 februari 2017 is, voorafgaand aan de kringavond, de nieuwe website van de Historische Kring Hoogeveen gelanceerd. De openingshandeling is verricht door wethouder Erik Giethoorn.

De HKH is wel een historische vereniging, maar wil toch ook graag met de tijd meegaan. Daarom heeft ze haar website in een moderner jasje gestoken. 
De websitecommissie is zeven maanden geleden gestart met de ontwikkeling en inrichting van de nieuwe website. De website is gebouwd door Q-Websites. Het resultaat mag er zijn. Dit is de derde website van de HKH. Deze website is ook beter toegankelijk voor telefoons en tablets.

Als u vragen of opmerkingen heeft m.b.t. de nieuwe website dan kunt u deze stellen of doorgeven aan de webmaster (Henk Jonker) via het emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.