Skip to main content

Kringavond met Jans Polling op 20 februari 2019.


Op woensdag 20 februari 2019 was er weer een kringavond van de Historische Kring Hoogeveen in theater De Tamboer te Hoogeveen. Deze keer op een woensdagavond. In de Drentse streektaal nam Jans Polling ons deze avond mee in een vertelling, op een manier die voor iedereen zeer begrijpelijk is. Tijdens zijn 'verteluurtje' voerde hij het publiek soms met
een brede schaterlach, soms met een melancholieke glimlach mee langs de onbekende en diepe afgronden van het vader- en opvoederschap. Daarnaast hield hij het publiek regelmatig
een spiegel voor en maakte hij het deelgenoot van zijn eigen, relativerende en humoristische kijk op het leven.

Jans schreef vierhonderd verhalen in tien jaar tijd. Het waren belevenissen met zijn vrouw en kinderen. De aanleiding was dat hij, met collega Harma Stroetenga, voor Radio Drenthe een
programma zou gaan presenteren, waarin verhalen verteld zouden worden. Hier moest een vader in. Jans ging de provincie door, maar hij kon geen schrijvers vinden. Toen is Jans dit zelf maar gaan doen, in eerste instantie voor een half jaar, maar het is tien jaar geworden. Zijn vrouw bracht hem op het idee om over hun eigen gezin te schrijven. Zo ontstonden de verhalen over: een weekend dat alle kinderen weer eens kwamen. Gezellig, want ze wonen verspreid in het land; zwemmen van opa met zijn kleindochter en dansles. Het was gebruikelijk als je op dansles ging als je veertien jaar was.

Andere mooie verhalen gingen over een spijkerbroek kopen in Assen; de zere rug van Jans en als gevolg daarvan van zijn vrouw; de seksuele voorlichting die Jans aan zijn zoon zou geven en over hun eerste vakantiereis naar Frankrijk. Ze zouden een toertocht maken, maar na alle beslommeringen op de heenreis besloten ze om drie weken op dezelfde camping te blijven en vier dagen over de terugreis te doen.

Het was een fantastische avond, waarbij de lachspieren goed werden gebruikt door de ruim 450 bezoekers. In de Passagezaal, met een capaciteit van 465 stoelen, was er vrijwel geen stoel onbezet.


Kringmiddag met oude films over Hoogeveen.

Woensdag 13 maart om 14.00 uur was er weer een kringmiddag van de HKH in De Tamboer. Er werden enkele oude films vertoond, waarbij Cor Koopmans, aan de hand van powerpointpresentaties, vooraf een inleiding gaf.

We zagen films over:

- trommelslager Obe Lemstra.
Een film met tromgeluid, gemaakt in de jaren 60, over de Hoogeveensche trommelslager Obe Lemstra die op zondag twee keer door Hoogeveen loopt om de kerkdienst aan te kondigen.

 
- het kanaal dat verdween.
Dit betreft een film over de demping van het kanaal in de Hoofdstraat in de jaren 1947/1948.


- het schip Hester door het kanaal in de Schutstraat.
Ook het kanaal in de Schutstraat is gedempt. In deze film ziet u het schip Hester, dat als één van de laatste schepen door dit kanaal voer.


- het armwerkhuis aan de Van Echtenstraat.
Dit is een film uit 1938, waarbij u een kijkje kunt nemen in het oude gebouw aan de Van Echtenstraat en waarin tevens de verhuizing wordt getoond naar de Beatrixstichting aan de Bentinckslaan. De locaties lagen dicht bij elkaar, zodat één en ander te voet ging.


- de Zonnedag.
In deze film ziet u hoe in 1938 de bejaarden uit Hoogeveen op reis gingen naar Paterswolde met particuliere auto’s. Het reisje werd verzorgd door de Hoogeveense middenstand. Sommigen hadden nog nooit in een auto gezeten.

Het was een geslaagde en gezellige middag voor de ruim 300 bezoekers, die het slechte weer getrotseerd hadden om naar de Tamboer te komen.