Skip to main content

Kringavond 16 november: een groot succes.

Donderdag 16 november was alweer de laatste kringavond van het jaar 2017. Cor Koopmans gaf een presentatie met de titel ‘Hoogeveen, veranderingen door de jaren heen’.

De avond zou om 19.30 uur beginnen, maar dat werd iets later omdat nog niet iedereen de gelegenheid had gehad om consumptiebonnen te kopen. De rij wachtenden was erg lang. Hoewel er meestal wel een goede opkomst is bij kringavonden was het aantal bezoekers deze keer overweldigend. Het bestuur van de HKH en de Tamboer hebben dit niet kunnen voorzien. Hierdoor moest men in de pauze ook wat langer in de rij staan voordat men een drankje had.
Maar het was het allemaal waard.

Cor begon zijn presentatie met een paar regels uit een bestaand gedicht: 
“Eens was hier alles woest en vlak,
Geen torenspits, geen vriendelijk dak,
Geen boomgroep zelfs rees uit de heide,
Die zich vanaf Kinholtsbos verspreidde”.

Zo was ook de omgeving van Hoogeveen tot het begin van de 17e eeuw. Sinds die tijd is er uiteraard veel veranderd. De Historische Kring Hoogeveen koestert haar fotoarchief en daardoor is ze nog in het bezit van veel prachtige oude beelden. In zijn verhaal nam Cor ons mee langs de Alteveerstraat, Wolfbosstraat, Het Haagje, de Schutstraat, de Hoofdstraat en de Willemskade. Van de oorspronkelijke bebouwing is weinig bewaard gebleven, al is hier en daar nog wel iets te herkennen van vroeger. Ook de kanalen zijn verdwenen. Gelukkig zijn er nog veel oude en iets minder oude foto’s aanwezig, zodat we de veranderingen, die in de loop der jaren hebben plaatsgevonden, goed kunnen volgen. Het verhaal werd op een boeiende manier gebracht met af en toe een anekdote er tussendoor. Het riep bij velen dierbare herinneringen op, zoals aan de reacties uit de zaal was te horen. De Historische Kring Hoogeveen heeft ongeveer 350 mensen weer een leuke avond bezorgd.