Kringavond 24 mei 2012
Joop Bel erelid Historische Kring
HOOGEVEEN - Na jaren trouwe dienst heeft Joop Bel gisteren tijdens de kringavond van de Historische Kring Hoogeveen afscheid genomen als bestuurslid. Hij zette zich 16 jaar in voor de vereniging, schreef 2500 nieuwe leden in en was ook nog eens tweede penningmeester. En dat verdient de titel erelid.
Door Henriëtte Meppelink
![]() |
Zijn pak had hij gisteren al aangedaan, hij vermoedde al iets. Ze kregen gistermiddag een telefoontje dat ze tijdens de ledenvergadering de zaal niet in mochten. Toch was hij blij verrast tijdens de toespraak van voorzitter Willem Schelhaas. ,,Als je er niet bij bent kan er over je gesproken worden. Dat is net ook gebeurd. In de eerste plaats is jou bedanken als bestuurslid geaccepteerd en daarnaast hebben we besloten om je te benoemen als erelid van de Historische Kring Hoogeveen.” |
Bel werd in 1996 benoemd als bestuurslid en werd meteen ledenadministrateur. ,,Er waren toen ongeveer 1400 leden, nu ruim 2900. Bijna alle nieuwe leden zijn door jou en je vrouw Tineke persoonlijk bezocht en welkom geheten met een welkomstpakket van de vereniging. Wanneer in de Veenmol de aanmelding van de excursie stond, was het in huize Bel al een heksenketel via de telefoon. Aan het eind van de dag kreeg ik dan een telefoontje: ik heb de bussen al vol”, vertelde Schelhaas lovend.
Bel moest het podium opkomen om een toespraak te houden en nam bloemen en een speld in ontvangst. ,,Ik ben echt verrast en had hier niet op gerekend. Ik heb het werk al die jaren met veel plezier gedaan. Ik wil iedereen bedanken voor de prettige samenwerking.”
Joop Bel wordt gehuldigd. Foto Jan Pol
Liefde voor het bijenvolk
HOOGEVEEN - Hoogeveen en de bijen. Wie kijkt naar het gemeentewapen ziet dat deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Taco Warmels gaf hier gisteravond tijdens de kringavond van de Historische Kring Hoogeveen een presentatie over in theater De Tamboer. 400 jaar geschiedenis in vogelvlucht.
Door Henriëtte Meppelink
![]() |
Imkersvereniging De Heidebloem bestaat 100 jaar en het is het Jaar van de Bij. Toeval? Wie weet. Een ding is zeker. Bijen zijn belangrijk geweest voor Hoogeveen. ,,Dat zie je al in het gemeentewapen van 1800”, vertelt Warmels. Oorspronkelijk komt hij uit Hoogeveen maar hij woont nu in Dordrecht. ,,Deze stamt uit de Franse tijd en moet je zien. Wat een bijen. Dit wapen is als een symbool voor mij.” Foto Jan Pol |
Bijen hield je op het platteland en daar hadden we in de 15de, 16de en 17de eeuw genoeg van in Drenthe. ,,Hier zie je een kaart van 1700. Allemaal heideveld rondom Hoogeveen. Suiker was toen erg duur dus kon je beter een paar bijenvolken achter je huis hebben voor zoetstof. Dat hadden de meeste mensen dan ook. Ik weet zeker dat heel veel voorouders van de mensen die hier in de zaal zitten bijen hielden.” In de zaal wordt volop geknikt.
,,Rond 1797 hadden zestien beroepsimkers zich gevestigd in Hoogeveen. Zij hadden tientallen bijenvolken in een stal.” In 1851 kreeg de toenmalige gemeentesecretaris inzicht in het aantal kilo’s honing dat de imkers verhandelden. ,,Ik kan je verzekeren: dat waren duizenden, misschien wel tienduizenden kilo’s.”
De Heidebloem werd opgericht in 1912, in café Bolk aande Grote Kerkstraat. Dat bleef ook jaren de vaste stek van de club. ,,Het bestuur werd gekozen en de vereniging bestond. Er kwamen vaste regels. Zo bleef je van andermans bijen af en hing je ook geen lokkorven op in bomen er vlakbij. Toch gebeurde dat nog wel eens.” Ook werd bijenpark Drenthina opgericht: 80 korven en 14 kasten.
De vereniging kende goede en slechte jaren. ,,Wat opvalt is dat wanneer het crisis of oorlog was, het ledenaantal groeide. Ging het goed met de economie dan daalde het ledenaantal drastisch. Dan had men geen behoefte aan bijenvolken in de achtertuin. Zelfs nu zie je het. Het is crisis en De Heidebloem krijgt meer leden. Of niet?”, vraagt Warmels aan de leden van de vereniging die in de zaal zitten. ,,Ja, het ledenaantal groeit weer goed”, klinkt er vanuit de zaal.
Warmels gaat in vogelvlucht door de jaren heen. Ook vertelt hij wat er allemaal komt kijken bij het bijen houden en hoe ze zich het beste laten vangen in een korf. Ook al woont hij hier niet, hij weet zelfs de typische Drent neer te zetten: ,,Na de korf werd de bijenkast ontdekt maar de Drenten wilden daar niet aan. Korven waren veel goedkoper. Het enige wat je nodig had was roggestro voor het vlechten en het binnenwerk, dat haalde je uit het bos naast de deur. Niks geen dure kasten.”
Maar waar het eigenlijk om draait is de vereniging op dit moment. Zij bezoeken scholen, passen vol passie op hun bijenvolken en zien hoe belangrijk zij zijn voor de natuur. ,,Ieder bijenvolk is er een. De vereniging heeft een prachtige bijenstal aan de Vledderweg. Daar hebben ze hard aan gewerkt. Prachtig, die liefde voor bijen.”
De volgende avond van de Historische Kring Hoogeveen is op 20 september in de Passagezaal van theater De Tamboer en begint om 19.30 uur. Jan Bos van het Drents Archief houdt dan een presentatie over ’Huizen van stand’ in Drenthe.