Zoeken

Facebook

Kringavond ‘Varen door Drenthe en aanleggen in Hoogeveen’


Op donderdag 14 november 2019 was het weer een mooie kringavond.

Albert Wolting, ooit uitgeroepen tot scheepvaartkoning van Hoogeveen, nam ons deze avond mee in het scheepvaartgebeuren in Drenthe en in het bijzonder over de rol van Hoogeveen.

Vanuit Friesland, Groningen, Overijssel en Duitsland kan je naar Drenthe varen.
Op deze avond voeren we via het Noord -Willemskanaal Drenthe binnen. We lieten ons langzaam afzakken naar Hoogeveen. Onderweg kwamen we interessante wetenswaardigheden tegen. In Hoogeveen kregen we beelden te zien van het vervoer over water, toen en nu. Ook de scheepswerven kregen aandacht.

De oudste foto van een scheepswerf was van Blanken aan Het Haagje. Hij is gestopt in 1915. Het laatste schip dat hij bouwde is nooit te water gelaten. Het was van Duinkerken. Hij woonde wel op het schip, maar op het droge.

Aan de Willemskade was een kleine werf van Botter. Hier werden onder andere grote roeiboten gemaakt.

Scheepswerf Rijnvis was op de Alteveerstraat. Rijnvis had in Groningen geleerd hoe je ijzeren schepen kon bouwen. Dit deed hij samen met Eikelboom. Na een paar jaar gingen de heren uit elkaar en begon Rijnvis de werf Eureka aan de Willemskade. Later ging Rijnvis terug naar de Alteveerstraat. In 1951 is hij gestopt. Voorheen had hij ook een transportbedrijf met vrachtwagens. Hiermee was hij al voor de oorlog gestart. In 1948 verkocht hij dit bedrijf aan Klaas Hartman.

De werf van Scholten, later Bouwmeester en Mager, was de laatste scheepswerf in Hoogeveen, gelegen op Het Haagje nabij het Omkanaal (Kanaalweg). Deze is gesloten in 1965. Op deze werf is het eerste stalen schip gebouwd, in 1922. Het kreeg de naam ‘De Eersteling’. Later is dit schip verlengd.

Na de pauze ging de vaartocht naar Amsterdam.

Via Zwartsluis ging men naar de Zuiderzee. De gemeente Zwolle wou graag dat de zeeschepen daar konden komen. Daarom werd er een strekdam aangelegd, het Zwolsche Diep. De schippers moesten hiervan de kosten betalen, maar ze hadden geen belang bij dit diep. Ze konden door de strekdam niet goed keren. De vereniging Schuttevaer is toen opgericht.
Na Zwartsluis was het eiland Schokland het enige punt met een haven waar de schippers, bij slecht weer, konden wachten tot het weer goed genoeg was om de Zuiderzee over te varen. Van Schokland naar Amsterdam was ongeveer 50 km. Het was een hele kunst om veilig de Zuiderzee over te steken vanwege de vele ondieptes. Veel houten schepen zijn hier gezonken. Je moest niet in een rechte lijn, maar zigzaggend naar Amsterdam varen.

Drentse Praam.
De stichting Drentse Praam werkt aan plannen voor een Historisch Scheepvaartcentrum in Hoogeveen. Ze wil graag een werf in Hoogeveen om te laten zien hoe schepen vroeger gebouwd werden. Verder willen ze graag een expositieruimte hebben en oude ambachten laten zien. Ze zoeken samenwerking met scholen om er een leer-/werkproject van te maken. Een mogelijke locatie is bij de Hoogeveensche Vaart, tegenover de passantenhaven.
De ontwikkelingen van de plannen werden vanavond gepresenteerd.


Ongeveer 350 bezoekers hebben genoten van een mooie avond waarin we met elkaar weer even teruggingen naar het scheepvaartverleden van Hoogeveen.


In het kader van 75 jaar Vrijheid worden in april 2020 in het gebouw van de Tweede Kamer honderd foto’s tentoongesteld uit de jaren 40-45. Foto’s die zijn uitgekozen uit inzendingen uit alle provincies. De provincies wordt gevraagd om ieder 50 foto’s in te zenden voor de uiteindelijke keuze.
Iedereen wordt uitgenodigd om foto’s uit de oorlog aanleveren. Wij roepen mensen op om op zolders, in oude fotoalbums, in schoenendozen te zoeken naar foto’s uit de oorlog. Dan mag over van alles gaan. Over het leven van alledag, de aanwezigheid van de bezetter, de illegaliteit, de onderduik, de vervolging, de militaire strijd, de bevrijding, noem maar op.
De foto’s worden gescand en desgewenst teruggegeven aan de eigenaar. Behalve foto’s zijn wij ook zeer benieuwd naar de verhalen bij de foto’s.
In de maanden november en december zal op 4 plaatsen in de provincie een bijeenkomst georganiseerd worden waar mensen hun foto’s kunnen inbrengen en waar aandacht besteed wordt aan de oorlog in Drenthe. De plaatsen en de tijdstippen zullen via RTVDrenthe en de kranten worden aangekondigd.
Een aantal foto’s zal in de maanden april en mei 2020 op diverse plaatsen in de provincie worden tentoongesteld.
Het project wordt uitgevoerd namens het Platform WO2 en staat onder leiding van het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies. In de Drentse werkgroep werken Drents Archief, het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en RtvDrenthe samen. De coördinatie is in handen van voormalig provinciaal historicus Michiel Gerding.
Bijeenkomsten:
20 november 19-22 uur: Ol Eel, Mevrouw Bähler Boermalaan 6, 9765 AP Paterswolde
21 november 19-22 uur: Museum Collectie Brands, Herenstreek 11, 7885 AT Nieuw-Dordrecht
26 november 19-22 uur: Onderduikersmuseum De Duikelaar, Julianalaan 3, 7918 AH Nieuwlande
Nog te bepalen: Oud Meppel

Programma
1 Toelichting op het project
2 De oorlog in Drenthe, overzicht – Michiel Gerding
3 Oorlogsverhalen- Wim Ensing
4 Het programma in 2020 van Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork- Mark Goslinga, Guido Abuys
5 Het programma in 2020 van de gastheren

De avond wordt omlijst met filmpjes uit de archieven van RtvDrenthe en Drents Archief.

Contact:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0654784741/ 0592300450


RABO CLUBSUPPORT. DE PRIJSUITREIKINGEN!!

Wat was 14 oktober een goede avond voor de Historische Kring Hoogeveen.

Tijdens deze feestelijke avond waren de prijsuitreikingen van RABO-clubsupport. Marijn de Vries (schrijfster, wielrenster, spreekster, journalist) was de inspirerende gastvrouw en spreekster. De band Brúúnsma zorgde voor de muzikale omlijsting.


Er waren vertegenwoordigers van 386 Drentse verenigingen aanwezig die elk een bedrag hebben gewonnen. De zes verenigingen die de meeste stemmen kregen, werden het podium opgeroepen. Hierbij was ook de Historische Kring Hoogeveen. Wij werden verrast met €1500,00. Een mooi bedrag, waar de HKH blij mee is en waarvan ze leuke dingen kan blijven doen voor de leden.

Dank aan iedereen die zijn stem heeft gegeven aan de Historische Kring Hoogeveen.