Zoeken

Facebook

Kringavond over ’35 jaar Historische Kring’.

Op donderdagavond 16 mei was er weer een kringavond van de HKH in de Passagezaal van het theater De Tamboer. Hieraan voorafgaand was de jaarlijkse ledenvergadering. Deze duurde ongeveer een kwartier waardoor er ruimschoots tijd over was om stil te staan bij 35 jaar Historische Kring Hoogeveen. Vanwege die 35 jaar is gezocht naar een bijzondere invulling voor deze kringavond.

Cor Koopmans en Johann Bisschop hebben rondom de verschillende onderkomens van de HKH een aantal schitterende foto’s en tijdsbeelden bijeengezocht, welke ze gepresenteerd hebben aan de bezoekers. Verrassend was dat ze niet alléén het programma vulden. Het werd een interactieve avond waarbij mooie verhalen of persoonlijke herinneringen uit het publiek opgehaald werden. Het eerst kwamen hotel Homan en de omgeving daarvan aan bod. Daar werd immers de HKH in 1984 opgericht. Ook gingen ze verder in op dat jaartal, niet alleen m.b.t. tot Hoogeveen, maar dit werd breder getrokken. Daarna kwamen achtereenvolgens de omgevingen van de overige onderkomens van de HKH aan bod en eindigden ze uiteindelijk aan de Schutstraat, waar we nu gehuisvest zijn.

Het was een fantastische avond met niet alleen historie, maar ook veel humor. De 200 bezoekers hebben dan ook erg genoten.Johann Bisschop (links) en Cor Koopmans (rechts)Omgeving voormalig Hotel HomanKoets Van Gend & LoosLuchtfoto omgeving Raadhuis


Excursie 2019 --- Dagje Friesland

Op woensdag 8 mei 2019 was de jaarlijkse excursie van de Historische Kring Hoogeveen.
Om 8.15 uur stonden de bussen klaar bij Hotel Hoogeveen en om 8.30 uur vertrokken we via een mooie route naar Sneek. Hier gingen we aan boord van de rondvaartboot ‘Waterpoort’ en vertrokken we voor een drie uur durende tocht over de Friese wateren. Aan boord werden we hartelijk ontvangen met twee kopjes koffie/thee en een heerlijk stuk gebak. Rond de middag werd er een Fries boerenlunchbuffet voor ons klaargezet.

 Om 13.00 uur waren we terug van de vaartocht en vertrokken we met de bus naar Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland. Een aantal enthousiaste en deskundige gidsen van het Historisch Centrum Leeuwarden stond ons op te wachten en nadat we een film hadden gezien over het ontstaan van Leeuwarden begon een historische stadswandeling in zes groepen. De wandeling ging langs vele monumenten, oude grachten, schilderachtige hofjes en vergeten steegjes.De wandeling duurde ongeveer anderhalf uur, waarna we nog tot 16.50 uur de tijd kregen om in de gezellige binnenstad te vertoeven. De meesten zochten een gelegenheid op om binnen iets te drinken, want juist op dat moment begon het een beetje te regenen. Om 17.00 uur vertrokken we met onze bussen naar Hotel Hoogeveen waar velen van ons genoten van een heerlijk koud en warm buffet. Daarna keerde iedereen met een goed en voldaan gevoel huiswaarts.


 

Dodenherdenking ‘Nieuwe stijl’ in Hoogeveen

Zoals elk jaar op 4 mei vond ook dit jaar de dodenherdenking en stille tocht plaats in diverse plaatsen in Nederland. In Hoogeveen begon de ceremonie voor het raadhuis. Na toespraken, muziek en de bloemlegging volgde de stille tocht langs monumenten bij de voormalige synagoge, de Joodse begraafplaats en bij de Nieuwe begraafplaats. Hier vond ook de twee minuten stilte plaats waarna de tocht werd voortgezet langs de graven van de oorlogsslachtoffers.

Dit jaar stonden voor het eerst personen bij de graven met een foto van het oorlogsslachtoffer dat daar begraven ligt. Deze personen gaven veelal aan dat ze het een eer vinden om bij dat graf te mogen staan. Het was een indrukwekkend gezicht. Hierdoor kreeg je ook een goede indruk hoe jong de slachtoffers destijds waren. Voor de graven stonden bordjes met daarop vermeld de wijze waarop de slachtoffers vielen.

Het is belangrijk dat jongeren bij de herdenking op 4 mei worden betrokken. Nog meer dan andere jaren was dat nu het geval. Zo heeft Scouting Hoogeveen een belangrijke bijdrage geleverd bij het vernieuwen van het boekje en bij de kransleggingen en hebben scholieren gedichten geschreven, waarvan er enkele zijn voorgelezen bij de monumenten.

Het was dit jaar nog veel drukker dan voorgaande jaren bij de ceremonie en als deelnemers aan de stille omgang. Ook in Hollandscheveld en Nieuwlande heeft de Historische Kring kransen gelegd tijdens de herdenkingsceremonie.

 
Kranslegging Raadhuis Hoogeveen (foto: GD fotografie) 

       

Stille tocht (foto: GD fotografie)

                
                                 Kransen bij de Nieuwe begraafplaats Hoogeveen                                        
(foto Cor Koopmans)     

              
                                                                       Personen met foto van oorlogsslachtoffers bij hun familiegraf                                                                        
(foto Cor Koopmans)


Kranslegging in Nieuwlande (foto Betsie Smit)


BOEKENMARKT WAS SUCCESVOL.  

Zaterdag 6 april was de boekenmarkt in 't Kringhuus. Over belangstelling was niet te klagen. De eerste bezoeker stond al voor de opening te wachten. Behalve boeken beschikten we ook over veel ansichtkaarten. Ook deze kregen voor een groot deel een nieuwe eigenaar. Als u niet in de gelegenheid was om zaterdag te komen dan kunt u ook voor boeken en ansichtkaarten terecht in 't Kringhuus op dinsdagmiddag en vrijdagmorgen. We hebben onlangs een aantal boeken met de titel 'Land loopt niet weg' gekregen van mw. De Hes. Wijlen haar man, Max de Hes, is de auteur. Het boek gaat over drie eeuwen Joods leven in Hoogeveen. Voor slechts € 5,00 is het boek te koop bij de Historische Kring.

Kringmiddag met oude films over Hoogeveen.

Woensdag 13 maart om 14.00 uur was er weer een kringmiddag van de HKH in De Tamboer. Er werden enkele oude films vertoond, waarbij Cor Koopmans, aan de hand van powerpointpresentaties, vooraf een inleiding gaf.

We zagen films over:

- trommelslager Obe Lemstra.
Een film met tromgeluid, gemaakt in de jaren 60, over de Hoogeveensche trommelslager Obe Lemstra die op zondag twee keer door Hoogeveen loopt om de kerkdienst aan te kondigen.

 
- het kanaal dat verdween.
Dit betreft een film over de demping van het kanaal in de Hoofdstraat in de jaren 1947/1948.


- het schip Hester door het kanaal in de Schutstraat.
Ook het kanaal in de Schutstraat is gedempt. In deze film ziet u het schip Hester, dat als één van de laatste schepen door dit kanaal voer.


- het armwerkhuis aan de Van Echtenstraat.
Dit is een film uit 1938, waarbij u een kijkje kunt nemen in het oude gebouw aan de Van Echtenstraat en waarin tevens de verhuizing wordt getoond naar de Beatrixstichting aan de Bentinckslaan. De locaties lagen dicht bij elkaar, zodat één en ander te voet ging.


- de Zonnedag.
In deze film ziet u hoe in 1938 de bejaarden uit Hoogeveen op reis gingen naar Paterswolde met particuliere auto’s. Het reisje werd verzorgd door de Hoogeveense middenstand. Sommigen hadden nog nooit in een auto gezeten.

Het was een geslaagde en gezellige middag voor de ruim 300 bezoekers, die het slechte weer getrotseerd hadden om naar de Tamboer te komen.

 

Kringavond met Jans Polling op 20 februari 2019.


Op woensdag 20 februari 2019 was er weer een kringavond van de Historische Kring Hoogeveen in theater De Tamboer te Hoogeveen. Deze keer op een woensdagavond. In de Drentse streektaal nam Jans Polling ons deze avond mee in een vertelling, op een manier die voor iedereen zeer begrijpelijk is. Tijdens zijn 'verteluurtje' voerde hij het publiek soms met
een brede schaterlach, soms met een melancholieke glimlach mee langs de onbekende en diepe afgronden van het vader- en opvoederschap. Daarnaast hield hij het publiek regelmatig
een spiegel voor en maakte hij het deelgenoot van zijn eigen, relativerende en humoristische kijk op het leven.

Jans schreef vierhonderd verhalen in tien jaar tijd. Het waren belevenissen met zijn vrouw en kinderen. De aanleiding was dat hij, met collega Harma Stroetenga, voor Radio Drenthe een
programma zou gaan presenteren, waarin verhalen verteld zouden worden. Hier moest een vader in. Jans ging de provincie door, maar hij kon geen schrijvers vinden. Toen is Jans dit zelf maar gaan doen, in eerste instantie voor een half jaar, maar het is tien jaar geworden. Zijn vrouw bracht hem op het idee om over hun eigen gezin te schrijven. Zo ontstonden de verhalen over: een weekend dat alle kinderen weer eens kwamen. Gezellig, want ze wonen verspreid in het land; zwemmen van opa met zijn kleindochter en dansles. Het was gebruikelijk als je op dansles ging als je veertien jaar was.

Andere mooie verhalen gingen over een spijkerbroek kopen in Assen; de zere rug van Jans en als gevolg daarvan van zijn vrouw; de seksuele voorlichting die Jans aan zijn zoon zou geven en over hun eerste vakantiereis naar Frankrijk. Ze zouden een toertocht maken, maar na alle beslommeringen op de heenreis besloten ze om drie weken op dezelfde camping te blijven en vier dagen over de terugreis te doen.

Het was een fantastische avond, waarbij de lachspieren goed werden gebruikt door de ruim 450 bezoekers. In de Passagezaal, met een capaciteit van 465 stoelen, was er vrijwel geen stoel onbezet.

 

Expositie telefonie in ’t Kringhuus

In ’t Kringhuus van de Historische Kring Hoogeveen is een nieuwe expositie ingericht. Deze is op 6 februari geopend door wethouder Eric Giethoorn en is te bekijken tot eind juli 2019.
Engelbert Kohl heeft een grote verzameling antieke/oude telefoons. In de jaren 80 van de vorige eeuw begon hij te verzamelen. Zijn 1e exemplaar was de telefoon met kiesschijf, die ze thuis hadden. Hij kwam vaak op rommelmarkten waar hij nogal eens telefoons zag liggen. Ze hadden wel zijn interesse, maar hij nam ze toch niet mee omdat hij de techniek niet kende. Maar op een dag kon hij het niet laten en kocht een telefoon, die gerestaureerd moest worden. Hij kwam in contact met iemand die hem kon helpen met de techniek. Deze man was een voormalig PTT-medewerker die een grote verzameling gerestaureerde telefoons in zijn kelder had, ze werkten allemaal. De vonk sprong over en Kohl was besmet met het telefoonvirus. Hij leerde veel over de oude techniek van deze PTT-man. Hij kwam aan telefoons via rommelmarkten en marktplaats. Ze moesten alle worden gerestaureerd, maar veel onderdelen waren/zijn niet meer te krijgen. Dit vergt een groot improvisatietalent om de telefoons weer gebruiksklaar te krijgen en op die manier nieuw leven in te blazen. Een hele uitdaging. Kohl heeft ook een verzameling militaire veldtelefoons en in het verleden heeft hij vooroorlogse radio’s gerestaureerd, radio’s met elektronenbuizen/lampen. Helaas moest hij deze verzameling van de hand doen i.v.m. een woningrenovatie.


Kohl zoekt nu niet meer specifiek naar telefoons, maar als hij toevallig een bijzonder exemplaar tegenkomt laat hij deze niet staan, mits deze betaalbaar is. Hij is blij met de expositie in ’t Kringhuus. Zo kunnen ook anderen kennis nemen van de historie van de telefonie. Het was de start van de huidige mobiele telefoon. De expositie in ’t Kringhuus, Schutstraat 167, Hoogeveen, is iedere dinsdagmiddag van 13.30 – 16.30 uur te bekijken. Groepen, zoals vrouwenorganisaties, scholieren enz., kunnen ook op een ander moment komen.

Een afspraak hiervoor kan gemaakt worden via telefoonnummer 0528 – 236035 (op dinsdagmiddag) of via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

STRUNEN IN HOOGEVEEN


Op dinsdag 29 januari 2019 struunde Harm Dijkstra van RTV Drenthe door Hoogeveen. De Historische Kring heeft hieraan een belangrijke bijdrage geleverd. Zo is Johann Bisschop met Harm meegelopen op zijn ronde, maar Harm werd eerst ontvangen in ’t Kringhuus, waar het bestuur aan het vergaderen was.’ t Kringhuus staat op de Schutstraat waar vroeger een kanaal lag, wat gegraven is door toedoen van Roelof van Echten. Het heette toen De Nieuwe Grift en liep tot Het Kruis, de plek waar ooit in Hoogeveen de eerste bebouwing begon. Vervolgens ging de wandeling lang de voormalige Synagoge. In 1799 werd in Hoogeveen een synagoge ingewijd. Dit gebouw is in 1865-1866 afgebroken en vervangen door een nieuwe synagoge. Doordat in de Tweede Wereldoorlog vrijwel de gehele Joodse bevolking van Hoogeveen is gedeporteerd en omgebracht waren er niet meer genoeg Joodse inwoners om de synagoge in stand te houden. Daarom is deze in 1948 verkocht aan de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt en kreeg het de naam Schutstraatkerk. In 1966 werd het gebouw verkocht aan de Baptistengemeente, die de voormalige synagoge de naam ‘De Schutse” gaf.

Naast de synagoge staat een monument ter herinnering aan hen die omgekomen zijn tijdens de holocaust. 

 Harm en Johann liepen vervolgens via de Zuiderweg naar de oude begraafplaats. Ze bezochten daar het gedeelte waar een groep vrijwilligers van de HKH actief is met het opknappen van oude graven. Zo is inmiddels een grafheuvel weer goed zichtbaar waar leden van de familie Van Holthe tot Echten begraven liggen.Ook kwamen ze langs het baarhuisje waar Johann een bijzonder, maar ook triest, verhaal vertelde. De eerste grafdelver van de nieuwe begraafplaats in 1828 was Licolaas Fernim. Hij was tevens de eerste grafdelver in dienst van de gemeente Hoogeveen. Hij was ook kleermaker en woonde op het Alteveerse Opgaande (nu Alteveerstraat) dicht bij het dijkje (de huidige Leiendijk), dat naar het kerkhof leidde. Omdat hij zo dicht bij de begraafplaats woonde kon hij tevens wat toezicht houden. Licolaas zorgde ook voor het onderhoud van de begraafplaats. Zijn echgenote Roelofje Jacobs Wolting stierf in augustus 1948 en werd begraven in een nieuw eigen graf. In april 1853 moest Licolaas zijn 4,5 jaar oude kleinzoon Jan begraven. Hij kwam bij zijn oma in het graf. De tegenslagen waren voor Licolaas hiermee niet ten einde, want in Hollandscheveld kwam een nieuwe begraafplaats, waardoor er minder mensen in Hoogeveen werden begraven. Dit betekende minder inkomsten voor hem. Of zijn verdriet en financiële zorgen er voor gezorgd hebben dat Licolaas het niet meer zag zitten is niet te zeggen, maar op 27 juni 1854 vond zijn zoon Gerrit het lijk van zijn vader in het baarhuisje waar hij zich had verhangen. Hij was vier dagen daarvoor onvindbaar.De wandeling van beide heren ging verder via de Alteveerstraat waar ze nog even stil stonden bij de oude pijp van de melkfabriek. Deze pijp is behouden gebleven dankzij een actie, met de naam ‘de pijp moet blijven’, van een lid van de HKH. De 46 meter hoge fabriekspijp van de zuivelfabriek is van algemeen belang voor de provincie Drenthe en hij staat op de provinciale monumentenlijst.
En dan nog een stukje lopen tot Het Kruis. De plek van waaruit de eerste bebouwing van de huidige Hoofdstraat begon. Destijds 1e Wijk genoemd en later (Streek) de Huizen. Enkele karakteristieke panden bij Het Kruis zijn bewaard gebleven, zoals Het Huis met de Duivengaten en ‘t (Olde) Schippershuus.


Het Huis met de Duivengaten dateert uit 1691 en stond net buiten het gebied van Van Echten. Hier hadden mensen uit Zuidwolde het recht om duiven te houden. Zij bouwden dit huis met de duivengaten. Sommigen zeggen wel dat ze dat deden om Van Echten te pesten, omdat hij hier niets te zeggen had. Tegenwoordig is er een grand café/restaurant in het pand gevestigd.


’t Olde Schippershuus is gebouwd in 1632. Dit huis heeft meerdere namen gehad en is in de loop der tijden flink verbouwd. Vanaf 1650 noemt men het Tiendenhuis, omdat de boeren hier een tiende deel van de opbrengst van het koren moesten afstaan. Dit was een soort belasting. In 1909 kwam er een café in, waarvandaan je toen nog de schepen voorbij zag gaan. Het heet sindsdien ´t (Olde) Schippershuus.

Voor Harm en Johann is hiermee een einde gekomen aan het strunen en ze nemen afscheid van elkaar.