Zoeken

Facebook

Boekenmarkt op afspraak

Nu we door de coronapandemie geen gewone boekenmarkt kunnen organiseren, willen we u toch graag in de gelegenheid stellen om boeken en ansichtkaarten te kopen.

Wat is er zoal te koop:

• Oude ansichtkaarten;
• Oude Veenmollen;
• Boeken over Hoogeveen;
• Boeken over Drenthe, enz.

Te veel om op te noemen. U moet gewoon komen kijken.
De verkoop gebeurt op een veilige manier: op afspraak en in bloktijden.

U kunt zich hiervoor aanmelden door een e-mail te sturen, of appen/bellen naar Berta Gort, telefoon 06-12148065.

De verkoop zal plaatsvinden vanaf maandag 10 mei t/m 30 juni 2021.

           


KRANSLEGGINGEN IN DE GEMEENTE HOOGEVEEN

De Historische Kring Hoogeveen heeft op 4 mei kransen gelegd in Hoogeveen, Hollandscheveld en Nieuwlande. Evenals in 2020 heeft de dodenherdenking ook dit jaar zonder publiek plaatsgevonden vanwege de coronamaatregelen.

Via deze link komt u rechtstreeks op de film over de dodenherdenking in Hoogeveen van 4 mei j.l.


VERDRIETIG NIEUWS

Op vrijdag 23 april is Herman van Aalderen plotseling overleden op 71-jarige leeftijd.
Herman was gedurende vele jaren een zeer actieve vrijwilliger bij de Historische Kring Hoogeveen. Veel historische foto’s zijn door zijn handen gegaan. Hij heeft deze gescand en gedigitaliseerd. Ook verrichtte hij andere werkzaamheden, als dat zo uitkwam.

Herman was een vriendelijke persoonlijkheid met wie het prettig samenwerken was. Hij zal erg gemist worden door zijn naasten, maar óók door de Historische Kring.
Wij wensen zijn vrouw Joke en zijn (klein)kinderen heel veel sterkte met het verlies van Herman.


WIJZIGING DATUM KRINGAVOND

Veenmol 2021-2 is inmiddels bij veel leden van de Historische Kring in de bus gevallen. In deze Veenmol staat o.a. een (voorlopige) planning van de kringavonden/-middagen in 2021. Vanwege de nog steeds geldende coronamaatregelen is alles onder voorbehoud. Daarom hebben we nu al de datum van de eerstkomende Kringavond moeten loslaten. Het was de bedoeling om deze op 11 mei te laten plaatsvinden, maar dat kan niet doorgaan. De nieuwe datum is 8 juni, mits de maatregelen het toelaten. Als het dan wel kan doorgaan zal dat voor een beperkt aantal leden zijn en is aanmelding van tevoren noodzakelijk. Dit kan via het mailadres dat in het betreffende artikel in Veenmol 2021-2 staat.


INITIATIEFNEMER/OPRICHTER HISTORISCHE KRING OVERLEDEN.

Op woensdag 14 april is Henk van 't Hul, initiatiefnemer/oprichter en tevens erelid van de Historische Kring Hoogeveen, in zijn huidige woonplaats Zwolle op 91-jarige leeftijd overleden. Henk is van grote betekenis geweest voor de HKH. Toen hij in 1984 het initiatief nam voor de oprichting van een historische vereniging in Hoogeveen kon hij niet voorzien dat dit zo'n groot succes zou worden.

 


Alternatief voor boekenmarkt

Nu we door de pandemie geen gewone boekenmarkt kunnen organiseren, willen we u toch graag in de gelegenheid stellen om boeken en ansichtkaarten te kopen.

We hebben veel fotoboeken, boeken over de geschiedenis van Hoogeveen en Drenthe (o.a. de Nieuwe Drentse Volksalmanak van 1941 t/m 2018 en het 2-delige Woordenboek van de Drentse dialecten). Ook hebben we romans, boeken over het koningshuis en een aantal ingelijste foto’s van ons vorstenhuis.

De verkoop gebeurt op een coronaveilige manier: op afspraak en in bloktijden. U kunt zich hiervoor aanmelden door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of een app naar 06-12148065. De verkoop zal plaatsvinden in de periode van 20 t/m 30 april 2021.

 


De oorlog voorbij, Drents Archief organiseert online lezingenreeks in april

April 2021

De bevrijding van Noord-Nederland in het voorjaar van 1945 verliep moeizaam. De nasleep van de oorlog duurde zelfs nog langer. Tienduizenden bewoners uit Noord-Nederland, die met de Duitse bezetter gecollaboreerd hadden, werden in de naoorlogse jaren berecht, terwijl overlevenden van de Holocaust probeerden de draad van hun leven weer op te pakken. Aan herdenken werd toen niet gedacht. In de vierdelige gratis online lezingenreeks gaan achtereenvolgens auteur en battlefield gids Joël Stoppels, onderzoeker José Martin, historicus dr. Mieke Meiboom en psycholoog/auteur Wendy Geuverink in op deze aspecten van de bevrijding en de nasleep van de oorlog. De lezingen worden gehouden op vrijdag 9, 16, 23 en 30 april om 14.30 uur en zijn te volgen via een PC, laptop of tablet. Aanmelden van tevoren is niet nodig. Kijk voor het programma en de deelnamelinks op drentsarchief.nl/WO2.

Lezing 1 - Vrijdag 9 april 14.30 uur - De bevrijding van Noord-Nederland – Joël Stoppels
Na de Duitse capitulatie op 5 mei 1945 duurde het nog ruim een maand voordat de laatste Duitse soldaten Noord-Nederland verlaten hadden. Pas op 11 juni 1945 werd ook Schiermonnikoog bevrijd. Historicus en auteur Joël Stoppels vertelt over de moeizame bevrijding van Noord-Nederland en treedt in de voetsporen van de geallieerde militairen tijdens de bevrijding. Bij Delfzijl vond de laatste veldslag op Nederlands grondgebied plaats tijdens de gevechten om ‘Delfzijl Pocket’. Vaak draaide het bij de bevrijding om overleven of niet, om vreugde en verdriet. Joël Stoppels is battlefield gids en geaccrediteerd voor Badge No. 70 van The International Guild of Battlefield Guides. Daarnaast schreef hij een boek over de bevrijding van Noord-Nederland.

Lezing 2 – Vrijdag 16 april 14.30 uur - Herinneren en herdenken – José Martin
Gewoon de draad weer oppakken en doorgaan, dat was voor het merendeel van de overlevenden van de Holocaust het credo van het dagelijks leven in de eerste decennia na de oorlog. Maar steeds weer werden zij herinnerd aan het verlies van familie en vrienden; door starre regelgeving, ambtelijke tegenwerking en omvangrijke papierbergen voor de formele afwikkeling van het verdwijnen van hun geliefden. Aan herdenken werd helemaal niet gedacht, laat staan aan het oprichten van monumenten. In de afgelopen decennia is herdenken steeds belangrijker geworden: hoe is deze omslag van herinneren naar herdenken verlopen? En hoe belangrijk is nog de herinnering? José Martin is als medewerker van de afdeling collectie en onderzoeker verbonden aan het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.


Lezing 3 – Vrijdag 23 april 14.30 uur - Fout in de oorlog? – dr. Mieke Meiboom
Vanaf 1945 werd iedereen, die met de Duitse bezetter gecollaboreerd had, berecht. Deze bijzondere vorm van strafrecht werd Bijzondere Rechtspleging genoemd. In de drie Noordelijke provincies zijn ruim 38.000 mensen geïnterneerd en berecht. Deze lezing gaat over de vraag hoe de bijzondere rechtspleging werkte en of al deze mensen ook fout waren. Dr. Mieke Meiboom promoveerde in 2016 op haar onderzoek naar de bijzondere rechtspleging na de oorlog.


Lezing 4 – Vrijdag 30 april - Hoe lang mag ik blijven? Het verhaal van Truus Stern – Wendy Geuverink
Auteur Wendy Geuverink vertelt, op basis van interviews met Truus Stern-van Zuiden, over de gezellige orthodox-joodse jeugd van Truus in Hoogeveen, over haar vlucht van onderduikadres naar onderduikadres tijdens de oorlog en de kwetsbaarheid van een jong pubermeisje. En tenslotte over de bevrijding, het verlies van een groot deel van haar familie, de onwelkome ontvangst in Hoogeveen en haar drang en de worsteling om haar leven na de oorlog weer op te bouwen en vorm te geven. Wendy Geuverink is psycholoog, theoloog en auteur van het boek ‘Hoelang mag ik blijven? Hoe een Joods meisje dertien onderduikadressen overleefde’. Dit gaat over de aangrijpende oorlogsgeschiedenis van Truus Stern-van Zuiden.

Praktische informatie over de online lezingen
De lezingen zijn online te volgen via MS Teams. Kijk op drentsarchief.nl/WO2 voor een handleiding en de deelnamelinks. Inloggen kan vanaf een kwartier voor de aanvang van de lezing.


Wethouder Tabak bezoekt Historische Kring Hoogeveen.

Hoogeveen, 30 maart 2021

Al in de eerste week van het aantreden van wethouder Janita Tabak is haar door de Historische Kring Hoogeveen een rondleiding door Hoogeveen beloofd. Coronaregelgeving en hevige sneeuwval gooiden tot nu toe roet in het eten, maar eindelijk was het dinsdagmiddag 30 maart zover. Bestuurslid Henk Jonker liet haar de tien pareltjes van Hoogeveen zien. De eerste parel was het pand van wijnhandel & slijterij Dikkers, dat al bestaat sinds 1912.

Vervolgens ging de anderhalf uur durende wandeling via de Hoofdstraat naar ’t Kringhuus aan de Schutstraat. Daar kreeg ze door middel van een PowerPointpresentatie inzage in datgene wat de Historische Kring zoal doet en wat dit voor de Hoogeveense samenleving betekent.
Ook kreeg ze in ’t Kringhuus van twee bestuursleden een rondleiding door het gebouw en werd ze bijgepraat over de lopende projecten van de Kring.
Uiteraard allemaal op veilige afstand met inachtneming van de coronaregelgeving.
Marijke Zwart, ambtenaar bij de Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen, was ook aangeschoven en zij vertelde over de Kerkenvisie van de gemeente.

De wethouder had voor haar bezoek nog geen idee van alle activiteiten van de Historische Kring. Ze was hiervan erg onder de indruk, evenals van het grote aantal leden.


Onderhoud van monumenten 

Hoogeveen, 29 maart 2021

Vrijwilligers Cor Bisschop en Joke Bisschop van de Historische Kring Hoogeveen maken 4x per jaar een rondgang langs de diverse monumenten, om te zien of er wellicht onderhoud noodzakelijk is. Dit keer was het nodig dat er een bankje werd vernieuwd, daarna werd een naamplaatje van de Historische Kring Hoogeveen bevestigd op het bankje.

(Klik op onderstaande foto/artikel.)


Historische plaatjes van Hoogeveen.

Vrijdag 26 maart 2021: laatste dag om uw ontbrekende plaatjes op te halen bij ’t Kringhuus van de Historische Kring Hoogeveen.

Bijna iedereen, die heeft aangegeven welke nummers ze nog misten van de plaatjesactie van AH/Offerein, heeft de betreffende plaatjes kunnen ophalen uit ’t Kringhuus, Schutstraat 167. De laatste groep mensen kan dat doen op vrijdag 26 maart, tussen 10.00 – 12.00 uur. Ook kan iedereen, die verhinderd was op de dag waarvoor ze een uitnodiging hebben ontvangen, op die dag alsnog komen.

We hebben echter een paar enveloppen ontvangen waarop geen naam of overige contactgegevens vermeld staan. Deze personen kunnen we daardoor niet bereiken. Er worden respectievelijk 8 en 44 plaatjes gevraagd. Als u zich hierin herkend kunt u ook op vrijdag 26 maart uw gevulde enveloppe komen halen.De alternatieve ruilbeurs, die de Historische Kring Hoogeveen heeft georganiseerd, is een groot succes geworden. Een aantal vrijwilligers heeft in 8 weken tijd ongeveer 20.000 plaatjes gesorteerd en ze hebben ongeveer 300 mensen blij gemaakt met de plaatjes die zij nog misten. Dat waren er totaal ongeveer 16.000, waarvan sommige enveloppen gevuld moesten worden met slechts enkele plaatjes, maar ook verscheidene met 150 plaatjes of meer.

Dat het dankbaar werk was voor de vrijwilligers van de Historische Kring blijkt wel uit de vele positieve mailberichten, de attenties en de enkele vrije giften voor de verenigingskas. Ook hebben zich een aantal nieuwe leden gemeld, waar de Historische Kring uiteraard ook erg blij mee is.


Overhandiging van een enveloppe met plaatjes


Alternatief voor ruilbeurs plakplaatjes met historische afbeeldingen.

Het alternatief van de Historische Kring Hoogeveen m.b.t. de historische afbeeldingen, die men heeft kunnen sparen tijdens de actie van Albert Heijn Offerein, is een groot succes geworden.

De Historische Kring had als alternatief bedacht dat verzamelaars een enveloppe in de brievenbus van de Historische Kring mochten doen. In de enveloppe kon men de dubbele plaatjes doen en aangeven welke plaatjes men nog nodig had. Daarna zouden vrijwilligers van de Historische Kring gaan proberen om de ontbrekende plaatjes terug te doen in de betreffende enveloppe.
De uiterste inleverdatum was 21 februari. Deze datum is inmiddels verstreken, waardoor er geen nieuwe verzoeken om plaatjes kunnen worden ingediend.

Ruim 300 mensen hebben een enveloppe in de brievenbus gedaan en er is om ongeveer 16.000 plaatjes gevraagd.
De eerste twee groepen hebben inmiddels een mailtje ontvangen met een tijdstip waarop ze hun gevulde enveloppe weer konden ophalen. Deze week worden ook mensen gebeld, waarvan geen mailadres bekend is, om het tijdstip door te geven wanneer zij kunnen komen.
Het is heel veel werk om alle plaatjes bij elkaar te zoeken en daardoor kan het nog wel enkele weken duren voordat iedereen benaderd is door de Historische Kring. Dit gebeurt via de mail of telefonisch.

De Historische Kring ontvangt veel positieve reacties op bovengenoemde actie. Soms gaan ze vergezeld van een doosje chocola, een stukje koek of iets dergelijks. Het doet de vrijwilligers erg goed, dat hun werk zo wordt gewaardeerd.


Bovenstaande tafels met duizenden historische fotoplaatjes


RTV-Drenthe

RTV-Drenthe heeft in haar uitzending van 13 februari ook aandacht besteed aan de ruilbeurs (Drenthe Nu). Als je op de foto klikt zie je het hele bericht, inclusief het filmpje van RTV-Drenthe.

Alternatief voor ruilbeurs plakplaatjes met historische afbeeldingen.

De Historische Kring Hoogeveen had het idee om een grootschalige ruilbeurs te organiseren, bijvoorbeeld in Theater De Tamboer, voor de historische afbeeldingen die u heeft kunnen sparen tijdens de actie van Albert Heijn Offerein.  Door corona was en is dit helaas niet mogelijk. Ook lijkt het erop dat de situatie niet op korte termijn zal veranderen.

Wat nu te doen om toch de verzamelaars de kans te geven hun album vol te krijgen?

De Historische Kring heeft een alternatief bedacht: verzamelaars mogen een enveloppe in de brievenbus van de HKH doen (Schutstraat 167, Hoogeveen).  In de enveloppe kunt u de plaatjes doen die u dubbel heeft. We willen graag dat u aan de voorkant de volgende gegevens vermeldt: naam, telefoonnummer en emailadres. Aan de achterkant van de enveloppe kunt u de nummers vermelden van de ontbrekende plaatjes. De mensen die hun plaatjes reeds ingeleverd hebben kunnen uiteraard ook een enveloppe, met hun gegevens en ontbrekende nummers, in de brievenbus doen. De uiterste inleverdatum is 21 februari a.s.

Vrijwilligers van de Historische Kring gaan daarna proberen om alle ontbrekende plaatjes bij elkaar te zoeken en deze in uw enveloppe te doen. Deze kunt u vervolgens, op een corona-veilige manier, komen ophalen bij ’t Kringhuus. U krijgt hiervoor via de mail een uitnodiging, zodat er niet teveel mensen tegelijk komen.

Velen hebben hun overtollige plaatjes al in de brievenbus van de HKH gedaan, maar hoe meer plaatjes we nog krijgen, des te groter de kans dat we velen kunnen helpen om het album vol te krijgen. Dit kunnen we echter niet garanderen.

Misschien zijn er mensen die nu nog graag een album willen hebben, maar deze zijn helaas niet meer te verkrijgen.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u deze per mail stellen via het emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


HISTORISCHE DOEKEN IN DE HOOFDSTRAAT.

De Historische Kring Hoogeveen heeft het initiatief genomen om bouwhekken in de Hoofdstraat te voorzien van doeken, bedrukt met foto's van oud Hoogeveen. Dit gebeurt in samenwerking met de ondernemers c.q. eigenaren van de panden of bouwbedrijven, waar de doeken worden geplaatst.

Afgelopen maandag zijn de eerste doeken opgehangen in Hoofdstraat Noord, bij de afgebrande panden op de huisnummers 47/49. Firma Bork heeft de doeken gesponsord. Ook zijn bij het pand waar voorheen Kijkshop gevestigd was doeken geplaatst.

Bouwhekken staan vaak gedurende langere tijd rondom bouwplaatsen en dit heeft een ontsierend effect op de omgeving en in dit geval op het aanzien van de Hoofdstraat. Bij de Historische Kring is het idee ontstaan om hier iets aan te doen. Ondernemers reageerden direct enthousiast en werkten graag mee.


Het plaatsen van doeken hoeft uiteraard niet beperkt te blijven tot de Hoofdstraat. Ook elders kunnen ontsierende hekken bekleed worden. De Historische Kring zal de bouwactiviteiten goed in de gaten blijven houden, maar het zou ook mooi zijn als ondernemers en/of bouwbedrijven de Historische Kring op de hoogte brengen van nieuwe initiatieven. Dit kan via emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

PAKKETJE-TO-GO.

Het jaar 2020 ligt bijna achter ons. Een bijzonder jaar vanwege de coronapandemie. Een jaar waarin veel niet kon en kan. Dit geldt ook voor de activiteiten van de Historische Kring Hoogeveen. Gelukkig gingen veel dingen wel door. Dit betekent dat veel vrijwilligers zich toch volop hebben ingezet voor de HKH.

Om onze dankbaarheid en waardering te laten blijken, organiseren we normaliter 1 keer per 2 jaar een vrijwilligersmiddag.
Omdat dat nu niet kon, hebben we hen een kleine attentie gegeven. Deze hebben we afgelopen week, geheel coronaproof, aan hen uitgereikt.
In plaats van koffie-to-go, hadden wij een pakketje-to-go.

 

Inmiddels hebben we hierover veel positieve reacties ontvangen.
Het bestuur van de Historische Kring wenst u fijne feestdagen en we hopen dat we elkaar in het jaar 2021 weer kunnen ontmoeten.


't KRINGHUUS LANGER GESLOTEN VOOR PUBLIEK.

De overheid heeft opnieuw verscherpte Coronamaatregelen aangekondigd vanwege de grote stijging van het aantal Coronapatiënten. Dit heeft tot gevolg dat het bestuur van de Historische Kring Hoogeveen de beslissing moest nemen om de sluiting van 't Kringhuus te verlengen. Dit geldt voorlopig voor onbepaalde tijd. Zodra er een versoepeling komt van de maatregelen kijken we of we 't Kringhuus weer kunnen open stellen voor het publiek. Dit moet dan uiteraard op een veilige manier plaatsvinden.
We vinden het erg jammer dat dit moet, maar we kunnen geen enkel risico nemen m.b.t. de gezondheid van onze gasten en vrijwilligers.


Alle goeds toegewenst!! 


RUILBEURS HISTORISCHE KRING.

Zoals u heeft kunnen lezen in de Hoogeveensche Courant en op onze Facebookpagina, is het de bedoeling dat er, zodra corona dat toelaat, een ruilbeurs komt voor de historische afbeeldingen, die u heeft kunnen sparen tijdens de actie van Albert Heijn Offerein.

Uw, nog niet volle, album en de plaatjes die u over heeft niet weggooien dus. De dubbele plaatjes kunt u eventueel in de brievenbus van 't Kringhuus gooien. Wij verzamelen ze in een doos. Op die manier krijgen we een mooi voorraadje waardoor de kans, om uw album alsnog compleet te krijgen, groter wordt.

Alvast bedankt voor uw medewerking!!