Historische Kring Hoogeveen
Actueel

De tentoonstelling van Ziekenhuis Bethesda 100 jaar gezondheidszorg is alleen te zien op dinsdagmiddag vanaf 13.30 tot 16.00 uur. 
Dus niet meer op woensdag en zondagmiddag

In de maand augustus is de bibliotheek op dinsdagmorgen gesloten 


 

vacature webmaster

Voor het beheren en onderhouden van de website van de Historische Kring Hoogeveen (www.historischekringhoogeveen.nl) zoeken wij een enthousiaste webmaster. De webmaster is verantwoordelijk voor het oplossen van eventuele technische problemen van de website en het up-to-date houden van de site door het plaatsen van artikelen en foto’s. Hij/zij wordt bijgestaan door een redactiecommissie. De website is gebouwd in Joomla. Ervaring met dit programma is een pre. Q-websites in Zwolle heeft de site ontworpen en verzorgt technische ondersteuning. Bent u geïnteresseerd, neem dan contact op met dhr. J. Pol, telefoon 0528-271915 of per mail This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .

  

Oude veilingklok Hoogeveen in ere hersteld in ‘t Kringhuus

 

HOOGEVEEN - Het stond al jaren op de planning: de veilingklok van het voormalige veilinghuis renoveren. Jan Pol zorgt er deze week samen met Bertus Veldhuizen en Henk van der Heg uit Barneveld voor dat de klok werkend in 't Kringhuus van de Historische Kring Hoogeveen komt te staan. Vanaf juli is de klok te bewonderen.
 

    
   Veiling gebouw Griendtsveenweg jaren '50 

Door Henriëtte Meppelink

De glasplaat is schoongemaakt, de wijzer zit er bijna aan en nu moet er nog voor gezorgd worden dat alle lampjes van de veilingklok branden. De drie heren hebben het er maar druk mee. Eén van de ruimtes in de bibliotheek van 't Kringhuus dient als werkplaats. Overal ligt gereedschap, maar wel veilig bij de klok uit de buurt. Pol gaat voorzichtig met zijn hand over het glas. Het is een prachtige klok. Moet je deze bloemen zien die er in zijn gegraveerd. Ik ben blij dat we hem weer in ere kunnen herstellen."Hou oud de klok is weet Pol niet precies, wel dat hij tweedehands is en in 1941 in gebruik werd genomen in het veilinghuis in Hoogeveen op het terrein van het Griendtsveenkanaal Westzijde, op de hoek bij de brug voor de Blankenslaan.
De laatste veiling werd daar gehouden in 1966 en op een gegeven moment moest de veilingklok uit het gebouw gehaald worden, omdat het gebouw een andere bestemming kreeg. De plaat ging naar het Glasmuseum, de rest kwam in de kelder van gemeente Hoogeveen te staan. Toen het Glasmuseum de deuren sloot, heeft Jan Havinga zich ingezet om de glasplaat terug te krijgen. Ook de plaat kwam in de kelder van het gemeentehuis te staan. Dat griezelde me toe", vertelt Pol met een lach, „Er werd van alles tegenaan gezet. Ik heb er toen voor de zekerheid maar een sticker van de Historische Kring Hoogeveen opgeplakt. Er moest wat gebeuren, anders was de plaat binnen de kortste keren kapot. In overleg met de gemeente konden we de plaat ophalen."

De Historische Kring Hoogeveen verhuisde van de flat De Arend naar 't Kringhuus aan de Schutstraat en er kwam meer ruimte vrij. Genoeg reden dus voor Jan Pol om de klok zo snel mogelijk in 't Kringhuus te krijgen. Maar dan moet hij ook nog gaan werken. Een behoorlijk project. Pol en zijn vrouw Anneke namen een keer een kijkje in het Pluimveemuseum in Barneveld en zagen daar een veilingklok staan, alleen dan van hout. „Ik keek naar de achterkant van de klok en zag dat ze op elkaar leken en toen wist ik dat de renovatie van onze klok moest lukken.
Ze vertelden in het museum dat de klok was gerestaureerd door vrijwilligers. Die hebben ze gebeld en de twee mannen die daar verantwoordelijk voor waren, kwamen meteen naar het museum om ons te ontmoeten." De klik was er, want deze twee vrijwilligers zijn Bertus Veldhuizen en Henk van der Heg. Zij wilden maar al te graag helpen en ze zijn deze en volgende week samen met Pol bezig met het monteren van de klok. Piet Arends uit Hoogeveen schuurde en verfde de boel. „Het technische gedeelte hebben we al in Barneveld gedaan. Ik ben veel aan het lassen geweest", vertelt Veldhuizen trots. „Het is nu een kwestie van installeren.
Ik ben druk bezig met de lampjes, dat kost tijd, maar ik denk dat het gaat lukken. Ik reken op twee á drie dagen." Hoeveel uren het in totaal heeft gekost, weet Veldhuizen niet. Ook Van der Heg niet, hij wijst naar Veldhuizen: „Bertus heeft het meeste gedaan, ik heb geen idee." Benieuwd geworden? De klok is in juli klaar en mag dan bewonderd worden in 't Kringhuus van de Historische Kring Hoogeveen aan de Schutstraat 167 in Hoogeveen. De bedoeling is dat toeristen en schoolklassen komen kijken naar het prachtige stuk van vroeger. „De gemeente neemt het al mee in een folder voor toeristen die op de campings komt te liggen. Het is een prachtige klok die gezien mag worden. Daar gaan we wel voor zorgen."

 

 

Schelhaas koninklijk onderscheiden

 

Passionele voorzitter neemt afscheid van geliefde club

   
 Foto André Weima  

HOOGEVEEN - De tranen rolden niet over zijn wangen, maar een brok in zijn keel had hij wel. Willem Schelhaas nam gisteren tijdens de ledenvergadering van de Historische Kring Hoogeveen afscheid als voorzitter van zijn geliefde club. Hij werd onderscheiden als lid in de orde van Oranje-Nassau. En dat had hij nou écht niet verwacht.

Door Henriëtte Meppelink

Op het moment dat hij de voorzittershamer wil overdragen aan zijn opvolger Jan Ballast, gaan de deuren van de Passagezaal open. Een delegatie komt binnen: zijn familie, verschillende fotografen en burgemeester Karel Loohuis. Hij kijkt verbaasd en de burgemeester verzoekt hem om samen met zijn vrouw te gaan zitten. ,,Dit is een perfect moment om u te bedanken", glundert Loohuis. ,,U heeft veel betekend voor de Historische Kring Hoogeveen. De club heeft momenteel ruim 2800 leden en dan kan ik bijna wel zeggen dat het de grootste historische vereniging is van Nederland. Dat hebben we mede te danken aan u. Daarom kan ik met veel plezier melden dat zijne majesteit het heeft behaagd u te benoemen tot lid in de orde van Oranje-Nassau." Een daverend applaus klinkt in de zaal en Loohuis speldt het lintje op het pak van Schelhaas." Twaalf prachtige jaren. Van 2002 tot 2014 heeft Schelhaas de Historische Kring Hoogeveen met veel plezier geleid. ,,Dat is ook geen wonder, jullie hebben als leden nooit moeilijk gedaan. Alles wat ik voorstelde accepteerden jullie zonder gemor. Jullie dragen de club warmte toe en dat voelde ook als warmte voor mij. Dit had ik echter niet verwacht. Als ik wat oplettender was geweest had ik het misschien wel kunnen raden. Mijn vrouw zei vanmiddag dat ik wel mijn mooiste pak aan moest doen, maar daar heb ik niet zo over nagedacht."

  

Ode aan grootste veemarkt van Drenthe

HOOGEVEEN - Tijdens de uitbraak van mond- en klauwzeer in 2001 verdween uiteindelijk toch een prachtig deel geschiedenis in Hoogeveen. De wekelijkse veemarkt werd opgeheven. Oud-veehandelaar Lucas Zomer vertelde er gisteren over tijdens de kringavond van de Historische Kring Hoogeveen in theater De Tamboer. Een ode aan de grootste veemarkt van Drenthe.

Door Henriëtte Meppelink

   
   
   
 Foto's Jan Pol  

Als hij erover praat is hij nog beledigd. De Hoogeveense gemeenteraad vergaderde op 30 juli 1990 en was van plan om de markrechten van Hoogeveen voor 125.000 gulden te verkopen aan Zwolle en de markt in Hoogeveen per 1 januari 1991 te sluiten. Dat stootte spreker Lucas Zomer tegen het verkeerde been. ,,Als je dat op je laat inwerken denk je welk vernuft komt ertoe om onze historie te verkopen? Men kan toch wel bedenken hoe belangrijk die rechten zijn, buiten de historie om. De gemeente Zwolle is toch niet gek om voor marktrechten 125.000 gulden te betalen?" Het publiek krijgt verschillende dia's te zien. Foto's van de vroegere veemarkt, maar ook veel krantenartikelen uit de Hoogeveensche Courant, die de zaak op de voet heeft gevolgd.
De geschiedenis van de veemarkt gaat ver terug. In 1714 werd er al een jaarlijkse koeienmarkt gehouden. Een overzicht van de markten in Drenthe in 1893 geeft aan dat de markt de grootste was van Drenthe. In dat jaar werden er 7825 koeien, 8506 schapen, 17.981 varkens en 1679 bokken en geiten aangeboden. ,,Hoogeveen was de belangrijkste veemarkt in Drenthe. Wanneer je de schapen niet meerekent, is de markt bijna net zo groot als alle andere in Drenthe."
De Stichting Veenmarkt Hoogeveen werd in het leven geroepen en had maar één doel: de veemarkt behouden en de markt privatiseren. ,,Mensen, ik hoef niet te vertellen hoe ik mij voelde toen ze de markt wilden sluiten. Het was net alsof het jachtseizoen geopend was. De veemarkt is in belang van heel Hoogeveen."
Het werd een gesteggel in de raad. De één was voor, de ander tegen. Er werden raadsvergaderingen gehouden, waarbij de tribunes uitpuilden en er zelfs zaaltjes in het gemeentehuis werden ingericht waar men kon luisteren. Zomer laat een foto van zichzelf zien. Bril op het puntje van zijn neus, in opperste concentratie tijdens het inspreken. Op het podium in De Tamboer staat hij net zo. Af en toe glijdt de bril van zijn neus, wat zorgt voor veel lachers in de zaal. Uiteindelijk krijgt de stichting het voor elkaar om de veemarkt te privatiseren en er klinkt trots door in de stem van Zomer. ,,We hebben veel medewerking gehad en daar zijn we dankbaar voor. We hadden dit niet alleen kunnen doen."
In 2001 brak de mond en klauwzeer uit. ,,Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland en België. De minister wist er wel raad mee. Overal bleven de markten open, behalve in Nederland. Dat heeft ons de kop gekost." Zomer was niet blij met Brinkhorst. ,,Ik heb hier een interview voor me met die beste man die hij gaf aan tijdschrift De Boerderij. Daar geeft hij ook wel toe dat hij dingen anders had moeten doen." Dankbaar voor het optreden van Brinkman, nee dat is Zomer duidelijk niet.
De volgende kringavond wordt gehouden op donderdag 18 september in de Passagezaal van theater De Tamboer. De lezing wordt gegeven door Aukje v. d. Weg en gaat over Lopen op hout. De aanvang is 19.30 uur.

 

 Expositie 100 jaar ziekenhuis Bethesda.

    

 

   

In een samenwerking tussen het museum De 5000 Morgen, de Historische Kring Hoogeveen  en ziekenhuis Bethesda is op 3 mei j.l is zowel in het museum de 5000 Morgen als in ‘t Kringhuus van de Historische Kring een expositie over 100 jaar  ziekenhuis Bethesda van start gegaan. Het zijn twee exposities die elkaar heel mooi  aanvullen. Wie in het museum is geweest moet ook in ‘t Kringhuus komen kijken en andersom. In ‘t Kringhuus is een film te zien die over het werk in Bethesda op verschillende afdelingen in het ziekenhuis gaat. De film is een compilatie van de originele film die gemaakt is in 1954. Er is een doorlopende diashow en er zijn heel veel foto,s te zien van patiënten,verpleegkundigen en andere medewerkers. Verder zijn er van allerlei instrumenten te zien die veelal vroeger werden gebruikt. Voor dokter Van de Velde, die tijdens de tweede wereldoorlog zoveel mensen heeft geholpen onder te duiken wat hem zelf het leven heeft gekost is een aparte hoek ingericht waar ook enkele instrumenten te zien zijn die hij gebruikte in het ziekenhuis. De expositie in ,t Kringhuus is te bekijken op dinsdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur en loopt tot 2 november. Het is ook mogelijk om met een groep op een ander tijdstip de expositie te bezoeken. Hiervoor kunt u contact opnemen met Anneke Pol, telefoonnummer: 0528-271915                          

De expositie in het museum is te bekijken tijdens de openingsuren van het museum.                        
In juni gaat er ook een expositie in het ziekenhuis Bethesda van start.

 

 

Vacature webbeheerder

Voor het beheren en onderhouden van de website van onze vereniging zoeken wij een enthousiast iemand. De webbeheerder is verantwoordelijk voor het plaatsen van artikelen en foto’s op de site. Hij/zij wordt bijgestaan door een redactiecommissie. De website is gebouwd in Joomla door Q-websites in Zwolle. Dit bedrijf verzorgt de technische ondersteuning. Bent u geïnteresseerd, neem dan contact op met Jan Pol, tel. 271915.

 

 

Genealogisch inloopspreekuur

De Nederlandsche Genealogische Vereniging afd. Drenthe en Noordwest Overijssel houdt in samenwerking met de Historische Kring Hoogeveen, één keer per maand een genealogisch spreekuur.
Dit spreekuur is elke eerste dinsdagmorgen van de maand van 10.00 tot 12.00 uur.

Voor wie is het bestemd
-  
als u wilt beginnen met onderzoek naar uw voorouders en niet weet hoe of waar te beginnen;
-   als u bent begonnen met onderzoek of al iets verder bent met uw stamboom en vastloopt in het onderzoek;
-   als u vragen heeft over stamboomonderzoek, bronnen, archieven, webadressen, enz.
De vragen kunnen Hoogeveen of Drenthe betreffen, maar in pricipe is dit inloopspreekuur bedoeld voor onderzoek in Nederland.
Het in niet de bedoeling dat wij uw stamboom voor u uitzoeken, maar we helpen u graag op (weer) op weg.

Voor datum en tijd zie agenda.

Adres: Schutstraat 167, Hoogeveen

 

Ledenaanbieding Monografieën

 

Ledenprijs € 10, - per boek, eventueel verhoogd met portokosten.
Te verkrijgen in de bibliotheek en bij de ledenadministrateur.

  

 


 

 

Zoeken

Fotoshow

Weth-Robaardstraat.jpg
Banner

Zon op en zon onder

05:3712:3619:34
Hoogeveen, Nederland