Zoeken

Facebook

Open Bedrijvendag Hoogeveen

Op zaterdag 4 november 2017 vond voor de 15e keer de Open Bedrijvendag Hoogeveen plaats. Dit evenement wordt steeds op de eerste zaterdag in november georganiseerd. De Historische Kring Hoogeveen deed dit jaar voor de eerste keer mee, hoewel we geen bedrijf zijn. Achter de voordeur van ons pand aan de Schutstraat 167 is veel te zien voor geïnteresseerde inwoners en deze zijn er, hebben we gemerkt. Ruim 200 bezoekers hebben deze zaterdag genoten van de historische expositie over het Hoogeveense bedrijfsleven, van de doorlopende presentatie “De opkomst en de vergankelijkheid van de Hoogeveense industrieën” en de vele fotoboeken met schoolfoto’s. Het was regelmatig ‘volle bak’ in ons onderkomen. Het enthousiasme van de bezoekers was groot: ongeveer 15 bezoekers hebben zich direct aangemeld als nieuw lid van de HKH en een aantal heeft aangegeven het aanmeldformulier thuis te willen invullen om later te bezorgen in ons gebouw. Velen hadden er geen idee van wat de Historische Kring Hoogeveen allemaal doet. Als u nu denkt: “Wat jammer dat ik daar zaterdag niet ben geweest” dan kunt u ons alsnog bezoeken op de dinsdagmiddag. We zijn iedere dinsdag open van 13.30 – 16.30 uur. De fotoboeken zijn altijd in te zien en de expositie over het bedrijfsleven houden we de komende tijd in stand. 

 

Kringavond Historische Kring Hoogeveen: Drenthe in beeld.

Donderdag 21 september was er opnieuw een Kringavond van de Historische Kring Hoogeveen. Harm Jan Lesschen uit Oosterhesselen nam ons mee op een reis door Drenthe lang kunstwerken en monumenten met als titel: Drenthe in beeld.
Voordat de eigenlijke lezing begon werd er een impressie vertoond van een aantal beelden in de gemeente Hoogeveen: Velden van nevel bij DOC fabriek, één van de vier beelden die bij de invalswegen van Hoogeveen staan. De betekenis van het beeld is in nevelen gehuld; De Veenmol. De veenmol is een insect dat in de grond wroet. Het lijfblad van de Historische Kring Hoogeveen heeft ook deze naam. De overeenkomst met het insect is dat de HKH ook wroet, maar dan in de historie; Het wapen van Hoogeveen. De betekenis is uitgelegd; De Tas; Beeld van dokter Van der Velde, bij ziekenhuis Bethesda; De haan, ook bij ziekenhuis Bethesda. De haan was in de Griekse mythologie het symbool van geneeskunst; Beeld De Bron, ook bij Bethesda (plaats van barmhartigheid, geneeskrachtige bron); Schippersmonument; Trommelslager; cirkel op de gevel van De Tamboer; verzetsmonument voor het gemeentehuis; De Cascade, met aan het eind de bijenkorf. Ook een aantal beelden in de buitendorpen: Het Anker, onthuld door prof. Muntendam, vroeger huisarts in Hollandscheveld; Steen des aanstoots, die herinnert aan de boerenopstand; Cillie de nevelhekse; de Pullenvaarder van Onno de Ruiter, hij heeft de meeste beelden in Drenthe staan.
In Nieuwlande, het dorp van verzet; een beeld van Paul Hulskamp, 3 staanders. Deze geven het verzet aan tegen de Duitsers; Yad Vashem monument, het hele dorp heeft een oorkonde gekregen als dank voor verzet tegen de Duitsers en het huisvesten van Joodse onderduikers. Het beeld is een soort onderduikershol.

Toen begon de eigenlijke lezing.
In Drentse dorpen en steden staat een veelvoud aan beelden, die met het verleden of het heden van Drenthe te maken hebben. Veelal zijn ze verbonden aan sagen, legendes en bijzondere gebeurtenissen in de provincie. Aan de hand van verhalen, gedichten, anekdotes en beelden vertelde Harm Jan Lesschen over de geschiedenis, de cultuur van Drenthe en het mooie Drentse landschap. De ‘juffer van Batinge’ kwam voorbij, Ganzen Geesje wandelt samen met de Podagristen door Coevorden, Bartje bidt ‘veur broene bonen’ en Lammechien werkt aan haar borduurwerk. In Oosterhesselen staat de tram onder stoom, Berend Botje vaart nog altijd naar Zuidlaren, dove Peter en Waander bewaken Aalden met zijn eeuwenoude brink. In Hoogeveen staan Velden van Nevel langs de snelweg, heeft de Trommelslager een mooi plekje gevonden bij de Grote Kerk, staat het Schippersmonument zelfbewust en krachtig op Het Kruis en vliegt de Veenmol door het gemeentehuis.

Ruim 200 personen kwamen op deze kringavond af.

Plaquette Roelof Lubberts voor Historische Kring Hoogeveen.

Op 11 september was een delegatie van Stichting Oud Meppel op bezoek bij de Historische Kring Hoogeveen in ’t Kringhuus. 

Bij die gelegenheid werd de, behoorlijk beschadigde, plaquette die op het graf van Roelof Lubberts bevestigd is geweest overhandigd. Roelof Lubberts is geboren in Ruinerwold, maar verhuisde later naar Hoogeveen. Vanuit Hoogeveen was hij, als DABO-chauffeur, onderweg om op 11 mei 1940 Nederlandse militairen per bus naar Kornwerderzand te brengen. Bij vijandelijkheden bij de zogenaamde Wons-stelling is hij door een kogel geraakt en overleden. Daarmee was hij waarschijnlijk het eerste Hoogeveense oorlogsslachtoffer.

Hij is in Hoogeveen begraven en omdat zijn vrouw/weduwe Meppelse was, is hij in Meppel herbegraven nadat ook zijn weduwe (maar dan in 1997) overleed. Bij die herbegrafenis is een steen geplaatst, zoals die via het Graven-archief van de Stichting Oud Meppel te zien is. Vóór die tijd was ook nog een plaquette aanwezig met de tekst "Ter nagedachtenis aan onze voor het vaderland gevallen collega R. Lubberts: Het "DABO" personeel". Deze plaquette is nu in bezit van de Historische Kring Hoogeveen, omdat deze het belangrijk vindt dat de herinnering aan Roelof Lubberts bewaard blijft. 

 

BUSTOCHT OPEN MONUMENTENDAG 9 SEPTEMBER 2017

Evenals voorgaande jaren heeft de Historische Kring op de open monumentendag een bustocht georganiseerd. Op zaterdag 9 september vertrokken we om 9.00 uur in de stromende regen.  Via de wijk Trasselt ging het richting Echten, Koekange, Berghuizen, Oosteinde, Havelte, Haakswold, Ruinerwold, Ruinen, Gijsselte, Fluitenberg en weer terug naar Hoogeveen. 

Het thema was; boeren, burgers en buitenlui. Al deze facetten kwamen ruimschoots aan bod tijdens de vele bezienswaardigheden onderweg, waarover uitgebreid uitleg werd gegeven. Ook werd een sage verteld over het Sultansmeer in het gehucht Berghuizen.

Twee keer werd de bus verlaten (gelukkig regende het toen niet meer zo hard): om koffie te drinken in Havelte en om de Hervormde kerk van Ruinerwold, in het gehucht Blijdenstein te bezichtigen. In en buiten de kerk werden we uitgebreid geïnformeerd over de geschiedenis van de kerk. In de tuin staat een prachtige Apostelboom, die oorspronkelijk bestaat uit 12 kleine rode beuken, die ± 200 jaar geleden in één plantgat gepoot zijn en in elkaar gegroeid zijn.  Ook de moeite waard om te bekijken. 

Al met al was het weer een zeer geslaagde busrit.